IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
15:24 | 24 септември 2015
Обновен: 10:45 | 24 април 2024

През януари 2018 година може да заработи системата с ТОЛ таксите

С помощта на Световната банка до края на годината трябва да бъде довършен новият модел и стратегия за промяна за плащането

По материала работи: Деян Михайлов
През януари 2018 година може да заработи системата с ТОЛ таксите

През януари 2018 г. може да заработи системата с ТОЛ таксите по магистралите. С приходите от тези такси може да се финансира доизграждането на АМ "Хемус". Това съобщи днес пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на форум, на който бе отчетена ОП "Транспорт 2007-2013 година".

С помощта на Световната банка до края на годината трябва да бъде довършен новият модел и стратегия за промяна за плащането и използването на пътища. 1,8 млрд. лева, необходими за АМ "Хемус", могат да дойдат с такова финансиране по линия на Световната банка, което да не е за сметка на бюджета, а да бъде от бъдещи приходи от новата система за ТОЛ таксите. Павлова припомни, че тези такси за изминато разстояние ще бъдат налагани на всички тежкотоварни превозни средства над 3,5 тона, минаващи през републиканските пътища. От тази мярка очакваме големи приходи в бюджета. Това ще е един нов различен модел на финансиране.
Догодина трябва да проведем процедурите и да променим закона за въвеждането на системата с ТОЛ таксите, а през 2017 г. предстои избирането на изпълнител, който да я реализира, изпълни и тества, обясни Павлова.
Тя подчерта, че е необходимо търсенето на различни източници на финансиране на големите инфраструктурни проекти, тъй като средствата по новата ОП "Транспорт" са наполовина по-малко от тези по предходната програма. Източник на финансиране може да бъде новият формат на програмата на Европейската инвестиционна банка "Транзитни пътища 5″, която вече ще се казва Европейски транзитни коридори, по която ще бъдат включени направленията Русе - Търново, София - Калотина, София - Видин като стратегически европейски коридори.

Коментари

Новини Варна