IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
18:33 | 29 септември 2015
Обновен: 10:55 | 27 март 2024

Променят модела за облагане на скъпи фирмени коли и имоти

Ще се върви към методика, където определен процент от ползването на даден актив ще се признава като данъчен кредит

По материала работи: Борис Проданов
Променят модела за облагане на скъпи фирмени коли и имоти

Прагът на данък ДДС за недвижими имоти и МПС, ползвани от юридически лица е твърде нисък, ще вървим в посока увеличаване до 50 000 лева.


Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, след като участва в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в сградата на Министерски съвет, предаде Агенция "Фокус".

 

Предвиждаше се фирмите да доказват, че всеки актив над 700 лева се използва само за бизнес, което засягаше огромна част от техниката – например лаптопи и мобилни телефони.

 

"Не сме определили, все още имаме около седмица да решим окончателно какъв модел да приложим. Със сигурност прагът от 700 лева е твърде нисък и това показа съгласуването с всички заинтересовани от подобни изменения", заяви Горанов.

 

По обяснението му ползването за лични цели на активи, които са собственост на юридическите лица и за които е ползван данъчен кредит е неприемливо и недопустимо от гледна точка на ДДС директивата и Законът за ДДС.

 

"Това до голяма степен ерозира основата за ДДС и допуска недобросъвестно поведение. Не е тайна, че 95% от новите автомобили, които се движат на територията на Република България са собственост на юридически лица, а не на физически и по този начин се избягва голям, полагащ се на бюджета приход", посочи Владислав Горанов.

 

Министърът на финансите посочи, че разширяването на данъчната основа при бюджет на дефицит не трябва да се разглежда като самоцел.

"По-скоро се опитваме при предварително анонсираната идея да не променяме модела на данъчна политика, да събираме колкото можем повече, усилията, които полагаме дават резултат. Това, което ще обсъдим е, че прагът от 700 лева наистина е много нисък. Ще вървим в посока увеличаване на този данък между 35 000 или 50 000 лева", отбеляза той.

 

Трудно е да се изчисли с колко ще се увеличат приходите от ДДС, но ако се види пазарът на скъпи автомобили, може да се предположи, че става въпрос за десетки милиони левове, каза Горанов в отговор на журналистически въпрос.

 

Ще се върви към методика, където определен процент от ползването на даден актив ще се признава като данъчен кредит и искаме да решим този процент законодателно, добави той.

 

При около 250-252 работни дни в годината в остатъка от дните собствениците на активите могат да се изкушат да ги ползват за лични цели.

 

Много е трудно да се "нацели" правилният процент, особено при недвижимите имоти, и неслучайно ще работим още една седмица, защото имаме намерение да внесем предложението в МС следващата сряда, каза министърът, цитиран от БТА.

 

Според Горанов свеждането на такъв режим, ограничаващ 100% ползване на данъчен кредит, трябва да се свежда до група активи, които са най-значими, например моторни превозни средства и недвижими имоти.

 

При използване на автомобили и недвижими имоти съвместно за бизнес и за лични нужди, всеки ще определя процент, върху който ще може да ползва данъчен кредит – т.е. да му се възстановява ДДС, обяви директорът по данъчна политика в МФ Людмила Петкова.

 

"Давам пример, за да е ясно, един хотел, ползват се две или три стаи за лични нужди от собственика. Методиката е площта на тези стаи, които се ползват за лични нужди, отнесено към общата площ на хотела, съответно в това съотношение се ползва данъчен кредит, примерно 95% за независима икономическа дейност и съответно 5% за лични нужди. При автомобилите - по същия начин, методиката е на база изминати километри", обясни Людмила Петкова.

Коментари

Новини Варна