IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
19:20 | 13 ноември 2015
Обновен: 23:06 | 27 март 2024

Германската икономика се забавя

Рисковете, идващи от Китай и Гърция, започват да оказват влияние

По материала работи: Юлиян Атанасов
Германската икономика се забавя

Германският икономически растеж се забавя през третото тримесечие. Причината за това е несигурността, породена от гръцката криза и охлаждането на Китай, пише Bloomberg.БВП на най-голямата европейска икономика нарасна със 0.3% при премахнати сезонни колебания за периода юли-септември, след като предходната четвърт се разрасна с 0.4%, каза в петък федералният статистически офис във Вийсбаден. Точно толкова бе и средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg News. Икономиката се разшири с 1.7% сезонни колебания.

 

Опитът на Китай да премине от базиран на инвестиции бум до основан върху потреблението растеж представлява риск за експортно ориентираната Германия. Самата тя се бори с трудната задача да повишава производителността сред застаряващо население. По същото време рекордно ниската безработица, леките условия по кредитите и отслабената валута предоставят буфер за потребителите и фирмите.

 

„Индикаторите все още сочат към изненадваща увереност в бъдещия растеж“, каза Анатоли Аненков – икономист в Societe Generale SA в Лондон. „Това може да бъде приписано на устойчивия пазар на труда, повишаващия се растеж на заплатите, все още ниската инфлация и повишеното търсене от страна на имигрантските потоци това лято.“Във връзка с трудностите в световната търговия, Hamburger Hafen & Logistik AG очаква „силно намаление“ в обемите контейнери тази година заради забавящия се растеж в Китай (най-големия й търговски партньор) и най-дългата рецесия в Русия от последните две десетилетия. Мрачните прогнози на компанията, която обработва три от четири контейнера в най-голямото германско пристанище, идват след спад от 40% на търговските обеми с Русия, заради санкциите на ЕС и САЩ.Освен това третото тримесечие бе помрачено за фирмите от Еврозоната от възможното излизане на Гърция от валутния съюз. Това бетонира негативната перспектива за региона.

Коментари

Новини Варна