IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
10:29 | 7 декември 2015
Обновен: 22:13 | 6 април 2024

Wikipedia отново жертва на китайската цензура

Властите не могат да следят кои точно страници се отварят

По материала работи: Деян Михайлов
Wikipedia отново жертва на китайската цензура

Властите в Пекин отново демонстрираха възможностите на Великата китайска стена на цензурата.

Този път "жертва" стана популярната в целия свят онлайн енциклопедия Wikipedia, която отново е блокирана в най-многолюдната страна на света, с което се присъединява към повече от 3000 сайта със забранен достъп, сред които е и Facebook, предава VentureBeat. Hidden Field

По-интересното е, че към момента е блокирана само китайската версия на Wikipedia, докато тази на английски език все още е достъпна. Пекин вече няколко пъти спира достъпа на потребителите до Wikipedia, като за пръв път това стана още през 2004 г.

Поредното налагане на цензура става съвсем скоро преди посещението на основателя на Wikipedia Джими Уелс в Пекин, където той възнамерява да се срещне с представители на властите, за да обсъжда именно тази държавна политика.

"Имаше един известен период на, бих казал, равновесие, когато Wikipedia като цяло бе достъпна в Китай, но някои страници оставаха блокирани. Сега обаче сме свидетели на крачка назад и с днешна дата, Wikipedia е напълно блокирана там", казва самият Уелс, който в момента е на Leadership Energy Summit Asia 2015 в Малайзия.

Причината за блокирането е технологична промяна в криптиращия механизъм на сайта, която не позволява на китайските власти да проследят кои точно страници отварят местните потребители.

Китайската Wikipedia, която се оперира от Wikimedia Foundation, е създадена през 2002 г. и вече има над 850 хил. статии и повече от 485 хил. регистрирани потребители, което я прави четвъртата най-голяма версия на енциклопедията. Най-голямата част от редакциите, около 37,8%, идват от Тайван, на Хонконг се падат 27,2 на сто от редакциите, докато само 17,7% са от континентален Китай. Малко над 8% са редакциите от САЩ и Канада.

Повече по темата - в Investor.bg

Коментари

Новини Варна