IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:32 | 4 февруари 2016
Обновен: 17:11 | 19 април 2024

Защо е по-трудно да се прави бизнес в Румъния отколкото в България

Румънската преса за проучване за икономическите свободи

По материала работи: Деян Михайлов
Защо е по-трудно да се прави бизнес в Румъния отколкото в България

Защо е по-трудно да правиш бизнес в Румъния, отколкото в България, пита в заглавие румънският вестник "Гъндул". Проучване на фондация "Херитидж" за икономическите свободи показва, че в Румъния е по-трудно да правиш бизнес в сравнение със съседните България и Унгария, отбелязва изданието.

Индексът за икономическа свобода на фондация "Херитидж" поставя Румъния на 61 място от общо 178 държави. Румъния е загубила 4 места в световната класация спрямо индекса от 2015 г., посочва "Гъндул".

В. "Адевърул" допълва, че в Европа Румъния се нарежда на 29-о място сред 43 страни. Румъния е успяла да изпревари в класацията Португалия, Франция, Италия, но продължава да изостава от България, Албания, Унгария, Словакия и Полша.

Класацията отсъжда на Румъния средно 65,5 точки от 100 възможни, пояснява "Гъндул". Точките измерват 10 параметри за икономическа свобода, които се отнасят до правова държава, големина на правителството, ефективност на регулациите и отвореност на пазарите. 

Румъния трябва да положи още усилия по отношение на регулациите за бизнеса, трудовото законодателство и доминацията на неефективни и субсидирани държавни предприятия в икономиката. Същевременно е констатирано добро ниво на свобода в търговията, пише "Гъндул".


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна