IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
12:45 | 6 февруари 2016
Обновен: 18:27 | 18 април 2024

Синдиците на КТБ събраха над 2 млн. лв. в първата седмица на февруари

През януари те върнаха малко над 3 млн. лв., а до 9 февруари могат да се получат решенията за оспорените от кредитори вземания на банката

По материала работи: manager
Синдиците на КТБ събраха над 2 млн. лв. в първата седмица на февруари

Точно 2 129 774,11 лв. събраха синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) от предприети от тях правни действия по осребряване на вземанията на банката в първата седмица на февруари. Това става ясно от седмичния отчет на Лазар Илиев, Ангел Донов и Кристи Маринова за периода 29 януари-4 февруари, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

2 114 825,95 лв. са вземания от действащи финансови институции, 3 630 лв. - от юридически лица по дължими от тях кредити, 10 963,16 лв. - от физически лица, а 335 лв. са вземания, класифицирани в графа „други“.

За целия януари синдиците на КТБ върнаха малко над 3 млн. лв., след като за дейността си през 2015 г. успяха да осребрят близо 61,42 млн. лв.

През седмицата стана ясно, че решенията по оспорените от кредитори вземания към КТБ са готови и до 9 февруари 2016 г., включително, могат да бъдат получени в централното управление на банката.

Оспорените от кредиторите вземания са 534, а в момента тече 7-дневният срок, в който всяко лице, направило възражение пред синдиците на банката срещу прието или неприето вземане в съставения първоначален списък на приетите вземания, може да получи решението.

При несъгласие с постановените от синдиците на КТБ решения те могат да бъдат оспорени пред Софийския градски съд по реда, регламентиран в чл. 66, ал. 6 от Закона за банковата несъстоятелност. Според закона възражението трябва да се подаде чрез синдиците. Срокът за това е до 16 февруари 2016 г., включително.

След това, в 14-дневен срок, синдиците са длъжни да съставят три списъка - на приетите вземания, по които не са направени възражения, на неприетите и на приетите вземания, за които е подадено възражение пред съда.

От седмичния отчет става ясно още, че предоставените решения за изключване или включване на вземания в списъка на приетите от синдика вземания са 138.

В седмичния документ на Илиев, Донов и Маринова пише и че заедно с международната компания Alix Partners, която през юни 2015 г, беше наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ, се „привеждат в изпълнение конкретни действия по казуси, свързани със събиране на вземанията на банката“.

investor.bg

Коментари

Новини Варна