IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
10:33 | 8 февруари 2016
Обновен: 10:58 | 24 април 2024

Епидемия от птичи грип във Франция

Български производители на гъши дроб получават шанс за нов пазар

По материала работи: Борис Проданов
Епидемия от птичи грип във Франция

Епидемия от птичи грип в Югозападна Франция дава шанс на компании за гъши дроб от България – третия по големина производител в Европа, да спечелят повече от очакваното в следващите месеци.

 

Производители от засегнатия район казаха в петък пред Reuters, че са спрели работа за 4 месеца. Причината е решение на властите да замразят от ноември насам работата на фермите за гъски и патици в 8 департамента в района, даващ 71% от продукцията на тази френска индустрия.

 

Забраната е в сила до средата на май, което означава, че се задава поне 25% спад в добива на гъши дроб, посочват от сдружението на производителите CIFOG. Президентът на CIFOG Кристоф Барай очаква и покачване на цените в страна, където на всяко домакинство се падат средно 29 евро годишни покупки на този продукт.

 

Япония – водещият световен вносител на гъши дроб, забрани временно импорта от Франция.

 

Ако не се появят нови случаи на птичи грип, производителите във Франция се надяват да подновят износа преди Коледа след около 1500 тона, или 40 млн. евро, пропуснати ползи.

 

regal.bg

Коментари

Новини Варна