IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
13:06 | 10 февруари 2016
Обновен: 10:57 | 24 април 2024

Френски регулатор размаха пръст на Facebook

Социалната мрежа следяла хора, които не са нейни потребители

По материала работи: Деян Михайлов
Френски регулатор размаха пръст на Facebook

Френски регулатор нареди най-голямата социална мрежа Facebook да спре да следи хората, които не са потребители на социалната мрежа, без позволение, както и да прехвърля данни за тях в САЩ. Ако компанията не се съобрази с това, тя може да се сблъска с глоба, пише Ройтерс.

Решението идва след постановление от октомври миналата година, което обяви за невалидно старото трансатлантическо споразумение, известно като Safe Harbor. То беше свързано с трансфера на данни между Европа и САЩ. Документът беше обявен за невалиден, тъй като защитата на информацията от страна на САЩ беше сметната за недостатъчно добра.

“Facebook прехвърля лични данни в САЩ, базирайки се на Safe Harbor, въпреки че Върховният съд на Европейския съюз обяви подобни трансфери за невалидни на 6 октомври 2015 г.“, посочва регулаторът CNIL в изявление.
От своя страна Facebook твърди, че прехвърлянето на данни е съобразено с европейските закони. От компанията посочват още, че защитата на личните данни на хората е в сърцевината на това, което тя прави.

Но регулаторът е категоричен, че Facebook следи хората, които не са потребители на услугата, без те да знаят това.

Това не е първият път, в който социалната мрежа си има проблеми с регулаторите в чужди страни. Миналата година тя трябваше да спре да следи потребителите в Белгия, след като регулаторът в страната отнесе въпроса до съда.

Холандските, испанските и германските власти също започнаха разследвания на практиките на социалната мрежа.  

Повече технологични новини можете да прочетете в Investor.bg

Коментари

Новини Варна