IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
13:32 | 25 март 2016
Обновен: 02:52 | 12 май 2024

Влияние на технологиите върху имотния инвестиционен пазар

Индустрията създава нови 500 000 работни места в Централна и Източна Европа

По материала работи: Борис Проданов
Влияние на технологиите върху имотния инвестиционен пазар

В последното проучване на водещи фирми Real Estate отчита тенденции в поведението на потребителите, свързани с влиянието върху пазара на имоти не само на технологичните гиганти, но и на аутсорсинг компаниите, които наемат предимно персонал от поколенията Y и Z.

 

“Да правиш повече с по-малко“ се превръща в засилващ се тренд, при който технологичните иновации, заедно с големия стремеж към открита, прозрачна комуникация и сътрудничество, превръща концепцията на традиционното работно място в морално остаряла. Нарастващо значение придобива необходимостта за връзка навсякъде, отвсякъде и по всяко време. Това се отразява и върху стратегиите на инвеститорите в недвижими имоти.

 

Развитието на новите технологии оказва съществено въздействие върху пазара на офиси през последните 25 г. Само през последните 10 г., влиянието на технологиите става още по-съществено, като индустрията създава нови 500 000 работни места в Централна и Източна Европа. В същото време около 1,5 млн. позиции са станали излишни. Въпреки това технологичният сектор е нараснал до такава степен, че се превръща в основен двигател на търсенето на офиси в развития свят и още повече в развиващия се.

 

Гай Дутели, директор в една от компаниите, коментира: “Технологиите определят случващото се в редица сектори по целия свят. Те имат широко приложение в международните компании на ежедневна база, като дори и  „остарелите индустрии“ все повече започват да разчитат на иновативни решения. Всичко това води до по-голяма гъвкавост на работното място и се отразява на начина, по който изглежда съвременния офис. Той става все по-децентрализиран и въпреки покачването на броя на офис служителите, площта, която се изисква за работни места намалява. Това е свързано с факта, че през последните 10 г. европейският пазар на труда все по-малко включва служители на пълен работен ден.”

 

Докладът показва, че развитието на технологиите и влиянието му върху онлайн търговията имат значение и за сектора на търговските площи, както и за този на логистичните. Платформите Amazon, Alibaba, Ocado и Zalando са на челните места по значимост в това отношение. Гореспоменатите сектори задължително следва да бъдат в унисон със случващото се и да го интегрират от край до край във веригата на доставките.

 

Деймиън Харингтън, директор в компанията, споделя: “Европейските пазари на търговски и логистични площи преминават през драматични промени, което едновременно създава и възможности, и предизвикателства. Прогнозите ни за нарастващо търсене на нови и модерни площи очертават значителен потенциал за предприемачество и инвестиции в тези сектори. Обратната страна на промяната е необходимостта от трансформация на традиционните търговски площи. Търговците трябва да се фокусират върху локации с по-добра видимост и голям поток от хора. Съответно големите вериги намаляват присъствието си в по-малките градове, които не отговарят на тези изисквания.”

 

В доклада се споменава, че има и потенциален негативен ефект от този растеж. Политическата и икономическата нестабилност отново са на дневен ред за ЕС, което било пречка за развитието на пазара и притеснение за инвеститорите. Основната заплаха е, ако Шенгенското Споразумение отпадне. Това ще има негативно влияние върху цените на продуктите и вноса и ще създаде затруднения по цялата верига на доставките. В резултат ще възникнат редица въпроси, свързани с осъществяването на производството и доставките, и в крайна сметка намеренията на инвеститорите към европейския пазар могат да бъдат осуетени.

Коментари

Новини Варна