IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
21:40 | 14 юни 2016
Обновен: 11:08 | 24 април 2024

ЕС се отказва от А+ етикетите, сложни са

90% от битовите уреди стигнаха най-икономичната категория само за 6 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов
ЕС се отказва от А+ етикетите, сложни са

Европейският съюз е на път да се откаже от сегашната система за обозначаване на енергийната консумация на битови уреди, защото я намира за твърде сложна и объркваща за гражданите.

 

Основен проблем са уредите от най-висок клас, които се означават с енергийно потребление "А". Заради бързото развитие на технологиите и откриване на все по-икономични системи, на пазара вече има етикети A +, A ++, A +++. Брюксел смята, че те са неразбираеми за потребителите, които не са сигурни какво означава всеки плюс и кой е най-енергоспестяващият знак.

 

Енергийните етикети бяха въведени в ЕС през 2010 г., но вече 90% от уредите на пазара са с поне два плюса в клас "А". В някои категории като пералните машини например дори най-неикономичните модели в магазините са А+.

 

Понеже потребителите се сблъскват в магазините само с уреди от клас "А", енергийните етикети вече не са им толкова интересни и те не се стремят да купуват най-икономичния модел, смята Европейската комисия. Даже напротив, понеже не забелязвали етикета, гражданите вземали уреда с по-голям размер, който в последна сметка харчи повече ток, отколкото подобен в същия енергиен клас, но по-компактен.

 

Ето защо ЕС ще се върне към първоначалния вид на системата за етикетиране, като преразпредели уредите в скала от A до G, премахвайки плюсовете. Уредите, които досега бяха в последните три категории по икономичност, вече така или иначе не се произвеждат и налепянето на нови етикети няма да е проблем.

 

Според Брюксел новата класификация може да издържи 10 г., ако при въвеждането ѝ изискванията за енергийна консумация са толкова високи, че няма нито един вид уред в продажба, който да отговаря на условията за категория "А". А скалата трябва да се преработи отново, когато половината от уредите в магазините се категоризират като клас "А" или "В".

 

От новата система за енергийна ефективност ще бъдат изключени уреди, които се продават като втора употреба, както и транспортни средства, чийто мотор не се движи по време на работа като асансьори и ескалатори. Извън новите етикети остават и отоплителните системи, чиито етикети ЕС въведе миналата година.

 

ЕС предвижда да създаде и интернет страница, на която потребителите да могат да сравняват енергийната консумация на всички модели уреди, дори тези, които вече не могат да се купят. В нея ще фигурират и тези в магазините от всички марки и производители. Така купувачите ще могат да си правят сметка за потреблението на енергия у дома.

 

По данни на Европейската комисия, ако купуват най-икономичната пералня, прахосмукачка, хладилник или фризер, 500-те милиона европейски потребители могат да пестят 10-30 млрд. евро годишно през 2030 г. С около 10% може да се намали сметката за ток на годишна база за едно домакинство, оборудвано с уреди от най-високия клас.

 

Разходите на производителите за подмяната на енергийните етикети се оценяват на 2 евроцента на уред, а за регистрация на продукта – още 0,5 цента.

 

 

Автор: Никола Димитров

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна