IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
18:06 | 3 октомври 2016
Обновен: 11:12 | 24 април 2024

Цената на гроздето премина границата от един лев

Реколтата в Югозападна България е два пъти по-слаба от миналогодишната

По материала работи: Ставри Таргов
Цената на гроздето премина границата от един лев


Цената на гроздето в Югозападна България стигна до 1,10 лева. Реколтата е два пъти по-слаба от миналогодишната, според производителите.

 

Почти е приключила кампанията по прибиране на гроздето в Санданско-Петричкия район. Качеството е добро, захарността - висока, но количествата са почти наполовина, заради пролетните дъждове и слани.

 

Средният добив от декар е около 500-600 килограма, за разлика от миналата година, когато лозарите събираха над един тон и двеста килограма от декар. Търсенето е в пъти повече от предлагането, затова производителите са в изгодната позиция да диктуват цената.

 

Винените сортове преминаха границата от един лев. На борсата в Кърналово не се наблюдава доскорошната практика на внос от Македония, което в миналите години беше повод за протести на гроздопроизводители. В Благоевградско и Дупнишко хората масово се оплакват от нулева реколта, затова на пазарите за плодове и зеленчуци най-търсени са търговците на грозде от други райони на България.

 

Прогнозите са, че цената на суровината за вино ще продължи да се покачва.

БНР

 

Още по темата   Плодове и зеленчуци, които не бива да белим

Коментари

Новини Варна