IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
19:12 | 8 февруари 2017
Обновен: 11:18 | 24 април 2024

Рекордно е потреблението на природен газ за януари

Това заяви служебният министър на енергетиката Николай Павлов

По материала работи: Борис Проданов
Рекордно е потреблението на природен газ за януари

Заради студеното време от Нова година досега, е увеличено потреблението и товарите са достигнали над 8000 мВтч, както и рекордно потребление на природен газ за страната. Това заяви служебният министър на енергетиката Николай Павлов на брифинг за сигурността на електроенергийната система.


От 2000 г. не е регистрирано потребление над 16.7 млн. куб. м за денонощие. Основните потребители на природен газ са били топлофикационните дружества. В газовия сектор няма проблем с доставките и с транзита, посочи Павлов.


В енергетиката заради високото потребление се е наложило да се вземат мерки за сигурността на електроенергийната система. След писмо на НЕК до Министерство на енергетиката за невъзможност на покриване на графиците и писмо в министерството от ЕСО, е издадена заповед за спиране на износа на ток. По искане на НЕК министърът на енергетиката е възложил на ТЕЦ 2 доставка на ток над квотата определена от КЕВР.

 

БГНЕС

 

Още по темата: България възстановява износа на електроенергия

Коментари

Новини Варна