IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
21:17 | 6 март 2017
Обновен: 17:36 | 25 април 2024

Китайската банкова система вече е най-голямата в света

Активите са достигнали 33 трлн. долара в края на миналата година спрямо 31 трлн. долара за еврозоната и 16 трлн. долара за САЩ

По материала работи: Борис Проданов
Китайската банкова система вече е най-голямата в света

Китайската банкова система е изпреварила тази на еврозоната по обем на активите в края на 2016 г. и вече е най-голямата в света. Това е признак както за увеличеното влияние на страната в световните финанси, така и за зависимостта й от дългово финансиране за осигуряване на растеж, пише Financial Times.  

 

Китай изпревари еврозоната по размер на брутния вътрешен продукт още през 2011 г.  "Огромният размер на китайската банкова система е по-малко повод за празнуване и повече признак за зависимост на икономиката от банковото финансиране и води до огромни кредитни рискове", коментира Есуар Прасад, икономист в Cornell University и бивш ръководител на Международния валутен фонд за Китай.  

 

Анализът на Financial Times сочи, че китайските банкови активи са достигнали 33 трлн. долара в края на миналата година спрямо 31 трлн. долара за еврозоната, 16 трлн. долара за САЩ и 7 трлн. долара за Япония.

 

Стойността на китайската банкова система е над 3,1 пъти по-голяма от годишния брутен вътрешен продукт на страната. За сравнение, в еврозоната това съотношение е 2,8 пъти.

 

investor.bg

 

Още по темата: Плоският данък подпомага развитието на икономиката

Коментари

Новини Варна