IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Икономика
19:41 | 4 април 2017
Обновен: 00:17 | 26 март 2024

Палмовото масло – канцерогенно, токсично... Всяка втора храна го има

Българите сме консумирали над 12 хил. тона от него за година

По материала работи: Борис Проданов
Палмовото масло – канцерогенно, токсично... Всяка втора храна го има

Европейската комисия трябва да предложи законодателен акт, с който да се забрани използването на палмовото масло в биогоривата и хранителните продукти, обясни евродепутатът Момчил Неков от групата на европейските социалисти пред БНР.  

 

"Това, за което настояваме, е да се забрани и употребата в храни, тъй като 50% от всички храни в ЕС съдържат палмово масло", допълни той.  Евродепутатите ще разгледат доклад с предложение палмовата мазнина да бъде изключена от състава на биогоривата след 2020 година, както и апела за по-строг режим за внос в страните от ЕС.  Неков цитира последни проучвания на Европейската агенция по безопасност на храните, според които палмовото масло е продукт, който е канцерогенен и генно токсичен и допълни, че суровината има все по-широко приложение заради ниската цена в сравнение със сходни продукти.  

 

"Тази токсичност на палмовото масло се получава при преработените растителни масла. Рафинирането на самия продукт при висока температура крие риск за здравето. Бебетата са изложени на стойности над допустимото равнище за храните за бебета и кърмачета", коментира Момчил Неков.  По думите му за миналата година само в България са консумирани над 12 хиляди тона палмово масло.  "Потребителите с по-ниски доходи стават неволни жертви на тази подмяна - вместо да се използват реални млечни съставки. Реално в ЕС имаме излишък на мляко, в същото време обезлесяваме тропическите гори в Малайзия и Индонезия, за да може да се произвежда палмово масло. Това е т.нар. "неустойчиво развитие", заключи евродепутатът.  

 

Самите етикети на много продукти в България съдържат подвеждаща информация - записано е "растителна мазнина" без да се обозначи каква е, подчерта Момчил Неков.  Експерименталните проучвания върху животни са много сериозен сигнал за изводи, които трябва да бъдат направени спешно през следващите години. Това мнение изрази проф. д-р Стефка Петрова, специалист по хранене в Националния център за обществено здраве и анализи.

 

"При рафинирането на палмовата мазнина, при високата температура се получават вещества с канцерогенен потенциал за хората, установява се невротоксичност по отношение на бъбреците. Този ефект е особено изявен при по-младите хора, при кърмачетата. Това поставя на съвсем друга плоскост възможността за използванета на рафинираното палмово масло в хранителните продукти. Това е най-евтината и широкоизползвана мазнина при производството на храните. Нейното влагане в храните е сериозен здравен проблем", настоя тя.  

 

Производството на тази евтина мазнина води до екологична катастрофа в страните, които я произвеждат, там се унищожават горите, за да се засаждат палми, допълни проф. Петрова.  В момента има истинска война между производителите и учените, защото ограничаването на употребата на палмово масло ще доведе до сериозни икономически проблеми, каза в заключение тя.

 

dnes.bg

 

Още по темата: У нас палмовото масло – "деликатес", европейците не го близват

Коментари

Новини Варна