IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
12:33 | 23 ноември 2017
Обновен: 11:25 | 24 април 2024

Климатични беди „изядоха“ ябълките в Европа

Урожаят беше по-малък заради слани, градушки и щети, нанесени от големите жеги

По материала работи: Юлиян Атанасов
Климатични беди „изядоха“ ябълките в Европа

Метеорологичните условия в Европа тази година имаха много ясно изразени неблагоприятни последици върху реколтата от ябълки. Урожаят беше по-малък заради слани, градушки и щети, нанесени от големите жеги, предава freshplaza.com. С изключение на Португалия всички страни в ЕС докладват по-ниски от средните реколти от ябълки. Прогнозните данни сочат за общо 9,2 млн. тона плодове, което е с около 2,09 млн. тона по-малко от предходната година и най-малкото количество от 2007 г. насам. Освен че доведоха до по-малко количество плод, неблагоприятните метеорологични условия се отразиха неблагоприятно и на качеството на ябълките. След пролетните слани жегата през юли повреди много плодове в Източна и Южна Европа. Градушки поразиха градините в Италия, Полша, Испания, а в Унгария проблем бяха болестите.

 

Полша, най-големият производител на ябълки в Европа, реколтата е 23% по-ниска, но според търговци страната ще успее да изпълни ангажиментите си за износ. Пазари като Кипър и Гърция ще получат доставките си от полски плодове. Не навсякъде в в света обаче последите са толкова сериозни. В Щатите климатът не е бил толкова негативен фактор в ябълкопроизводството като фермери от щата Ню Йорк са оптимистично настроени за продажбите си, в Австралия прогнозите също са за по-голяма продукция.

 

agrozona.bg

 

Четете още: 3а 25 г. овцевъдството в България се е свило 10 пъти

 

Коментари

Новини Варна