Варна 10°
fallback
Общество
21:45 | 27 май 2017
Обновен: 03:36 | 5 май 2024

Нивото на Янтра във Велико Търново започна да спада

Няма опасност от наводнения

По материала работи: Борис Проданов

Нивото на река Янтра във Велико Търново започна да спада, няма опасност от наводнения, съобщи за БТА кметът на Велико Търново Даниел Панов.

По думите му между 16.00 и 18.00 часа нивото на реката се е повишило заради обилния 12-часов валеж и повишените нива на балканските притоци. Към 17,30 часа речният стълб е достигнал 4,40 метра, при критична стойност 6,50 метра за градската крайречна зона.

Около 19,00 ч. нивото се е понижило до 4,00 метра. Панов е разпоредил компетентните служители в звеното за бедствия и аварии в общината да следят всички рискови участъци по поречието на Янтра на всеки час. Помага им и група от "Гражданска защита", информация предоставят кметовете и кметските наместници. Не са подадени сигнали за аварийни ситуации.

Кметът отбеляза, че след наводнението, в региона, през юни 2014 година са разработени няколко проекта за почистване на речното корито на река и Янтра и нейните притоци. Те са одобрени и се очаква финансиране от Постоянната комисия за бедствия и аварии към Министерския съвет.

По думите му заради сечта в балканските райони в реката са се образували пясъчно-тинести острови и тапи, което е предпоставка за повишаването на речните води при обилни валежи, затова е важно нивата на реката да бъдат под контрол.

БТА

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback