IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
11:11 | 1 декември 2014
Обновен: 21:42 | 18 април 2024

Заплатите в Спешната помощ ще растат с 20% всяка година

Има проблем с тел. 112, призна Ваньо Шарков

По материала работи: Лиляна Трънкова
Заплатите в Спешната помощ ще растат с 20% всяка година

Още следващата година заплатите на служителите в Спешна помощ ще бъдат увеличени с 20%, като това е предвидено в бюджета. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в ефира на БНТ.
По думите на Шарков тенденцията за следващите 5 години е възнагражденията на служителите в Спешната помощ да се покачват с 20% всяка година. Той посочи още, че мотивацията на служителите не е единствено в заплатите. „За да имат мотивация, е нужна апаратура, с която да могат да помагат на пациента. Тогава ще имат мотив да работят в спешна помощ“, заяви той и допълни, че в момента се кандидатства за 85 млн. евро по програма „Региони в растеж“.
Шарков посочи, че колко е бърза Спешна помощ зависи от редица фактори, като това доколко е обезпечена с екип системата, доколко се прави път на линейките в задръстванията и по кръстовищата. „Зависи и от хората, които подават и фалшиви сигнали и неспешни сигнали“, допълни още той.
Заместник-министърът коментира и използването на Спешната помощ от неосигурените лица. Той заяви, че спешните им случаи ще продължат да бъдат приемани, а те самите – преглеждани. Въпреки това, за да няма злоупотреби, Шарков заяви, че е нужно въвеждането на степени на спешност. Така например пациент, който е с леко спешно състояние и не изисква болнични грижи, ще бъзе прегледан и препратен към специалист. По този начин ще могат да се отсеят наистина спешните случаи от тези, в които неосигурените се възползват от безплатната Спешна помощ.
Шарков заяви, че министерството няма да се откаже от идеята за спешни центрове в общинските болници, тъй като е важно линейките да са близо до хората. „Причината тези центрове да не работят е в липсата на достатъчно екипи“, категоричен бе той. Като първа стъпка в тази посока е обучението на парамедиците, което вече е започнало. По този начин ще се увеличи броят на служителите в Спешната помощ. Следваща стъпка е въвеждането на телемедицината - лекарите в спешното отделение да виждат работата на парамедика и да помагат със съвети.
Шарков призна за липса на координация с телефон 112. По думите му това се дължи на факта, че там работят хора, които не са запознати с материята. „Искаме още при обаждане да могат да определят степента на състоянието на пациента, за да бъде определен екипът, който ще се изпрати“, поясни той.
По думите на заместник-министъра въвеждането на електронното здравеопазване ще сложи край на харченето не по предназначение в болниците. Това ще се случи до края на годината. Електронното здравеопазване ще включва електронната здравна карта, електронния профил и електронната рецепта на всеки пациент. „Така ще се прекъснат порочните практики. Амбицирани сме да свършим тази работа“, заяви още.

 

 

Коментари

Новини Варна