IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
09:40 | 11 октомври 2020
Обновен: 13:28 | 26 март 2024

Скала се срути върху пътя за Рилския манастир

Силните валежи са активирали свлачището в района

По материала работи: Ставри Таргов
Скала се срути върху пътя за Рилския манастир

Силните валежи активираха ново свлачище в района на Рилския манастир. 15-тонна скала падна върху пътя. За щастие по това време в участъка не са минавали коли и пострадали няма.

 

Oгромната скала пада върху пътя на около 2 километра преди Рилския манастир. Сигналът е подаден малко преди 8 часа вчера сутринта, а към обяд движението беше напълно възстановено и в двете посоки.

 

Само на километър по-надолу пък се намира и най-проблемният участък от пътя за Рилския манастир, на който при всеки проливен дъжд се свличаха тонове земна маса и скални късове. През юни започна укрепване на срутището, работи се активно, а движението се извършва само в едната лента.

 

Огромната скала се отчупва и пада върху пътя за Рилския манастир от 25 метра височина. Навсякъде се разпиляват скални късове, камъни и земна маса. Първи пред свлачището се озовали работници от град Рила, които пътували с автобус към светата обител.

 

"Автобусът се движеше по платното и пред нас пътя беше затворен. Спираме автобуса, хората тръгнаха пеша нагоре... непроходимо, да. Камъни си имаше доста, не можеше да мине", разказа Любен Новачки.

 

За около 15-ина минути работниците успели да разчистят по-дребните камъни и да освободят едното платно.

 

"Насъбрахме се 4-5 мъже, преместихме камъните и автобусът мина", допълни Любен Новачки.

 

На място пристигат полицаи и тежка техника. След няколко часа движението е напълно възстановено.

 

До края на следващия месец пък се очаква да приключи и укрепването на голямото срутище преди Рилския манастир.6 и половина милиона лева ще струва укрепването на свлачищните процеси в района на Рилския манастир. Парите са осигурени от държавния бюджет.

 

Свлачището се активира преди две години и сериозно затрудняваше преминаването на стотиците туристи и поклонници, тръгнали към Рилския манастир. Сега тук се изгражда 150-метрова подпорна скала, която е почти готова. Тя трябва да спре свличането на земна маса и скали на пътя, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна