IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
09:15 | 30 април 2021
Обновен: 15:35 | 25 април 2024

Хиляди хукнаха на път – празнични тапи. Нулева толерантност, КАТ дебне!

От института за анализ и оценка в туризма изчисляват, че този уикенд пътуващите ще са около 200 хиляди

По материала работи: Ставри Таргов
Хиляди хукнаха на път – празнични тапи. Нулева толерантност, КАТ дебне!

Засилен предпразничен трафик за предстоящите празници. От КАТ предупреждават - ще има засилени проверки и "нулева" толерантност към нарушителите.

От института за анализ и оценка в туризма изчисляват, че този уикенд пътуващите ще са около 200 хиляди.

"И около 500 хиляди ще станат за първите 10 дни на май, общо за май ще надхвърлим един милион пътувания вътре в страната", заяви Румен Драганов от  института за анализ и оценка в туризма

За великденските празници няма да липсват и чуждестранни туристи. За последните няколко месеца, въпреки ограниченията, близо 300 хиляди чужденци са пътували до България.

А данните за същия период на миналата година са сходни, тъй като извънредното положение у нас бе обявено на 13-ти март.

"За месец май очакваме те да надхвърлят 350 хиляди, като цяло, по различни причини, но тези, които ще дойдат с туристическа цел сега около Великден, ще бъдат около 34 хиляди", допълни Драганов.
 
Над 30 хиляди ще бъдат и българите, избрали да почиват извън страната за предстоящите празници. Според туроператорите обаче това са само 15% от тези, които биха пътували в нормално време. Компаниите разчитат на пътувания до Египет и още няколко държави в Северна Африка.

"До Турция пропаднаха програмите, до Гърция също за Великден, но и трябва да се каже, че имаше шанс да се осъществят програми до Сърбия, до Албания, до Македония, но много късно се заговори за някакво разхлабване на мерките", обясни Димитър Балтов

От бранша оценяват като крачка в правилната посока признаването на антигенен тест и ваксинационен сертификат за влизане у нас.

"Но отново за жалост за великденската кампания беше прекалено закъсняло, защото те вече трябваше да са пълни групите", каза още Балтов. Все пак се надяват, че към края на май ще се осъществи така очаквания туристически рестарт.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна