IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
09:15 | 13 септември 2021
Обновен: 12:58 | 27 март 2024

Ковид криза по нашенски, скок на зависимостите – дрога, алкохол, хазарт

Тревожното е, че най-ниската възрастова група при тази тенденция обхваща 13 - 14-годишните ученици

По материала работи: Ставри Таргов
Ковид криза по нашенски, скок на зависимостите – дрога, алкохол, хазарт

Адриан Аврамов

Драстично се увеличават напоследък случаите на зависимости от наркотици, хазарт, интернет. За това предупреждава Адриан Аврамов, който е клиничен психолог и психотерапевт от Велико Търново.

Тревожното е, че най-ниската възрастова група при тази тенденция обхваща 13 - 14-годишните ученици.

Детските психиатри алармират, че при много деца се отключват психози заради седенето пред компютрите и в интернет с часове.

„Подрастващите буквално залепват за екрана и се зомбират чрез приложения, сцени на агресия. А мозъкът има лимити на издържливост”, казва Аврамов. Той подчертава, че не е за подценяване проблемът с наркозависимите. Много тийнейджъри обикновено започват от леките опиати като марихуана, а след това посягат и към по-силна дрога. Има зависими младежи, които се дрогират дори и с коктейл от наркотици.

„Парадоксът е, че са предимно от състоятелни семейства, не им е обръщано достатъчно внимание от родителите, но пък са финансово презадоволени. Карат скъпи автомобили и сядат зад волана, напомпани с опиати и си мислят, че са безсмъртни и недосегаеми. Към наркотиците често добавят и алкохол, за да подсилят ефекта, а комбинацията вече е убийствена”, коментира Аврамов.

Специалистът споделя, че напоследък сред тийнейджърите са модерни дизайнерските наркотици. „Зависими, които идват на терапия при мен споделят, че в момента хит е дрога във вид на кристали.

Казват, че за отрицателно време предизвиква силна еуфория, но води и до много бързо пристрастяване и отключване на тежки психични разстройства. Въпросни кристали се продават на пръчки, които консуматорите разтопяват и добавят въпросната субстанция към питие. Други пък ги правят във вид на хапче или в прахообразно състояние за смъркане”, разказва Адриан Аврамов.

Практиката му сочи още, че актуална сред младежите е и марихуана със специални добавки или така наречения „пръскан чай” за по-мощно въздействие. Употребата на амфетамини и метаамфетамини също е пагубна, защото води до шизофренни и параноидни състояния.

„Болшинството от наркозависимите споделят, че са посегнали към дрогата от самота. Освен това казват, че на всеки ъгъл човек може да се сдобие с всякакъв опиат. Наркодилъри обикалят дори и парковете. В училищата също се продава дрога, а пласьорите са деца, които продават на деца.

Търговците и клиентите се срещат на конкретни места, поддържат връзка чрез телефони с бутони, за които се смята, че са непроследяеми, ползват закодирани имена при поръчка на вида на забранената стока”, разкрива психотерапевтът.

Аврамов е категоричен, че за да се стигне до подобни зависимости у децата означава, че семейната структура не функционира адекватно. Подрастващите често стават свидетели на агресия и попадат в друга реалност чрез наркотичните вещества. Така се формират компании на младежи с еднаква семейна среда.

Аврамов съобщи, че не е рядкост отключването на психози в следствие на домашно насилие и дори вече има доста случаи на изнасилвания на непълнолетни момичета. „Посегателствата са от съученици и от тийнейджъри на малко по-голяма възраст от жертвите”, изтъква Аврамов.

Клиничният психолог разказва драматичен случай с непълнолетно момиче. Преди 6 месеца майката на ученичката потърсила съдействие, защото дъщеря и била с психоза в много тежко състояние.

„Профилактирахме девойката с медикаменти и след като се поуспокои и вече можеше да се комуникира с нея, започнахме сеанси. Едва на четвъртия месец от терапията призна каква е причината, която я е довела до това състояние. Сподели, че е изнасилена от по-голям неин съученик.

След извращението момичето развило параноя, затворило се в себе си, налегнали го суицидни мисли. Впоследствие отключи болестно състояние относно външния си вид - нищо не харесва у себе си. Непрекъснато се самообвинява, изпитва чувство за вина, че тя е предизвикала това издевателство над нея.

Всеки ден я карам да ми пише, че се е събудила, и че се чувства по-добре, защото непрекъснато мисли дори и за самоубийство. Повтаря: „Не ми се живее!”. По нейно желание ще бъде преместена в друго училище и се надявам, че на 15 септември ще бъде мотивирана да влезе в клас, благодарение на упоритата терапия”, обяснява Аврамов.

Пострадалата девойка категорично не искала да сподели с родителите си какво е преживяла, за да не ги разстрои. Притеснените от състоянието и пък те го отдавали на пандемичната обстановка, заради която се е отдръпнала от съучениците си, отчуждила се от близките си.

Момичето дори искало да влезе в психиатрия. В момента обаче започнало да тренира във фитнес зала и състоянието и се подобрило.

Като друга страшна зависимост психотерапевтът посочва хазарта.

„Имах случай с 22-годишен младеж, който се пристрастил и натрупал борчове на комар от над 60 000 лева за две години”, споделя Аврамов.
Родителите на младия мъж дори и не подозирали за пагубната му страст, а той се отказал от терапия, защото решил, че му е безполезна.

Заявил, че е по-добре да отиде в казиното и да удари джакпота, като взема пари от фирми за бързи кредити. Пред терапевта дори демонстрирал как дори и чрез интернет от телефона си до минути получава исканата сума по сметката си. След това тегли парите и ги проиграва на комар.

„Проблемът е, че този млад човек по този начин се опитваше да се докаже пред майка си, която непрекъснато го е упреквала, че е некадърен, че животът му е пълен провал”, казва Аврамов, цитиран от "Труд".

Коментари

Новини Варна