IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
17:00 | 7 октомври 2021
Обновен: 15:03 | 27 март 2024

Маските за учители и ученици в клас стават задължителни

Досега решението бе на директорите на училищата

По материала работи: Ставри Таргов
Маските за учители и ученици в клас стават задължителни

Ще бъде издадена заповед по препоръките на МОН за задължително носене на маски в клас от учителите и учениците след начален етап на образование. Мярката ще важи в цяла България. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти.

"Указанията на МОН в момента имат пожелателен характер. Оставено е на директорите да преценяват кое до каква степен ще се изпълнява. Време е тези мерки да станат задължителни. Говоря за носенето на маски от деца над начален курс и всички учители", уточни Кунчев.

По думите му ротационният принцип е важен, но въпреки това вирусът продължава да циркулира. Важно е да няма смесване на деца от различни паралелки.

Кунчев бе категоричен, че сме в разгара на четвъртата COVID вълна.

„Относно заболеваемостта нещата будят безпокойство. Ръстът не е двуцифрен. На практика между отделните седмици новите случаи се увеличават с 13-14 %. Не е огромен ръст, но е значителен. Няма смисъл да се правят прогнози до каква заболеваемост ще стигнем, но само искам да ви кажа, че в Сърбия тя е 1370 на 100 000. Ние сме с 340 до 360 болни на 100 000. Ако гледаме какво се случва при съседите, може да очакваме значително по-високи нива в следващите седмици”, каза държавният здравен инспектор.

„Ако говорим за по-дълга перспектива, за да не се повтарят тези вълни, трябва ваксинация. Това е начинът да се отървем от заболяването. Когато имаш оръжие да се противопоставиш на нещо, но не го правиш, проблемът си е твой”, каза още доц. Ангел Кунчев.

Днес експерти са обсъждали и дали да бъдат затегнати мерките в определени области.

„Близо 2 часа обсъждахме с Експертния съвет по епидемиология и общото мнение е, че по-важно е да се спазват мерките, защото дори сега разпредените са в голяма степен достатъчни, ако се спазват. Даваме си сметка, че след 2 години мерки всички са безкрайно уморени", заяви главният държавен здравен инспектор.

Според Кунчев сертификатът трябва да осигурява на имунизирания човек свободата да има този живот, който е имал преди пандемията, съобщава "Нова".

Коментари

Новини Варна