IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
16:15 | 16 ноември 2021
Обновен: 08:47 | 25 април 2024

Връщат в клас и големите ученици, ако училищата осигурят тестове

Промяната в насоките ще влезе в действие до дни

По материала работи: Ставри Таргов
Връщат в клас и големите ученици, ако училищата осигурят тестове

Ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от 5-и клас нагоре, те ще могат да ги върнат в клас още преди Министерството на образованието и науката да е предоставило безплатни.

Това ще бъде разрешено с нова заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката, която ще актуализира действащите в момента насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

Промените вече са подготвени в просветното министерство и са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването.

Частните училища, които са регистрирани в българската образователна система, получиха безплатни тестове за децата от 1-ви до 4-ти клас и ги върнаха в клас едновременно с всички останали.

Междувременно в Министерството на образованието и науката постъпиха няколко устни и писмени запитвания от частни училища, които имат възможност сами да закупят тестове за по-големите ученици, за да възстановят изцяло присъственото обучение, без да чакат доставка от държавата.

На всички тях е отговорено, че това може да стане след промяна в насоките, утвърдени със спомената заповед на двамата министри. Очаква се самата промяна да стане факт в близките дни, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна