IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
19:08 | 10 май 2015
Обновен: 07:28 | 21 април 2024

Стив Ханке: България трябва да остане във валутния борд

Експертът пред тв България Он Ер за икономическите рецепти

По материала работи: Юлиян Атанасов
Стив Ханке: България трябва да остане във валутния борд


Професор Стив Ханке, преподавател по приложна икономика в университета Джонс Хопкинс, гостува в предаването "Boom&Bust" на телевизия България Он Ер и даде отговор на част от икономическите процеси в България и в световен мащаб. Той отговори на въпросите на водещите на предаването Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.
Какъв е пътят за България, водят се дискусии относно това дали България трябва да влезе в Еврозоната, дали трябва да продължи да бъде във Валутен борд или да има отново възможността да управлява паричната си политика сама?
Ханке препоръчва страната ни да запази участието си във Валутния борд и да остане неформална част от еврозоната като левът бъде разклонение на еврото.
„Проведох много разговори в София, с много политици и много глупости се изговориха по този въпрос - защото политиците не разбират и ето за това предлагам този подход с валутния борд. Той дойде в тази дисциплина, в която страните членки на Еврозоната нямат. Това, което трябва да погледнете като доказателство, е Гърция или Кипър. Гърците искаха да влязат в Еврозоната и да бъдат част от нея, защото вярваха, че ЕЦБ ще им даде пари, ако са в беда. Забелязахме, че гърците нямаха никаква фискална политика - причината и за този огромен дефицит, тази огромна лудост, която се случи", заяви проф. Ханке.
В подкрепа на тезата си той даде пример с България след 1997 г.

"Нивото на публичния дълг се движи все по-надолу. Може би е едно от най-добрите представяния, едно от най-ниските в цяла Европа. И независимо какво правителство имате - дясно, ляво или центристко - откакто България е във валутния борд, фискалната политика е много добра и постоянна".
Според него сега има по-голям дефицит и основната причина за това е занижената дисциплина от страна на Централната банка, която налага.
На въпрос какво е състоянието сега на банковата система в България, Ханке отговори, че никой не знае точно какво е.
"Не знам защо БНБ не направи това, което препоръчах, а именно всеки месец да публикува акаунт на всяка една финансова институция в България. Причината за това е, че не се доверяваме изцяло на БНБ. Сега хората, народът трябва да наблюдава действията на всяка банка и това става чрез следене на сметките, на обслужените заеми, на нивото на ликвидността. Черният облак над КТБ обикаля още и над другите банки. Най-вероятно БНБ не е трябвало да дава въобще лиценз на КТБ“, сподели Стив Ханке.
Икономистът смята, че ще бъде грешка, ако се приеме вариантът с интегрирането на българската банкова система с европейския банков съюз през призмата на регулацията.
"Рискът е същият, както при Гърция, която се присъедини към европейските банки. Те си мислеха, че ако са в беда, някой ще им даде пари. Единственото нещо, което ще спаси България и ще я мести напред - това са самите българи. Против съм във всяко влизане на България в съюзи, защото голямата къща Брюксел, която ще реши всеки един проблем - това е една шега", каза пред България Он Ер Ханке.

 

Коментари

Новини Варна