IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
09:30 | 4 април 2022
Обновен: 12:06 | 8 май 2024

Учителски скок на заплатите. Днес МОН подписва със синдикатите. За колко ли?

Възнагражденията в образователната система ще се вдигнат с 12,3%

По материала работи: Ставри Таргов
Учителски скок на заплатите. Днес МОН подписва със синдикатите. За колко ли?

Янка Такева

Минималната заплата за учител става 1415 лв., съобщи пред „Телеграф“ председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

За целта възнагражденията в образователната система ще скочат с 12,3%. Според сега действащия колективен трудов договор увеличението от 155 лв. трябва да важи и за ресурсните учители, възпитателите, ръководителите на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, педагози, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по спорт.

Старшите учители и възпитатели вече ще взимат 1460 лв., а главните минимум 1516 лв. Със скока на заплатите в системата пък директорите ще вземат минимум 1724 лв.

Анекс

Увеличението ще стане факт, след като в понеделник социалните партньори подпишат анекса към колективния трудов договор. В четвъртък Такева заяви, че първоначално може и да не положи подписа си, защото в документа били спестени 0,5% от възнагражденията на педагозите.

След среща с министъра подробностите били изчистени и председателят на Синдиката на българските учители увери, че няма да има ощетени. „Текстовете, които исках, влязоха в анекса и понеделник ще го подпиша. Оставихме малко и увеличихме с 10% лекторските часове. Затова ръстът е 12,3%“, разясни Такева.

Норма

Лекторските часове или учебните занятия, които педагозите водят над задължителната норма, се заплащат спрямо квалификацията им. Ако учителят има педагогическа правоспособност и бакалавърска или магистърска степен, взема не по-малко от 8,50 лв. на час. С увеличението от 10% сумата скача на 9,35 лв.

Педагогическите специалисти, които водят допълнителни дисциплини, различни от тяхната, вече ще вземат поне 7,70 лв. на час. Учителите със средно образование пък ще преподават допълнително за по 7 лв. на час.

Председателят на другия учителски синдикат Юлиян Петров допълни, че остават и допълнителните два почивни дни за възстановяване на педагозите след поставяне на ваксина. По думите му с актуализацията на бюджета също може да има промени.

Коментари

Димитър ( преди 2 години )
Поне замълчете.Каква първа линия в къщи и по пижами.Имайте срам.На първа бяха медиците, полицаите и Касиерките в магазините.Вие си стояхте в къщи повече от половин година и ревяхте колко Ви е трудно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 6 rate up comment 2
Марвел ( преди 2 години )
Пак някой поставя учителите на топа.Кк да стане по- добре със знанията на учениците, като 2 години стоят затворени в къщи е не могат да ходят на училище?Каква е вината на учителите,че някой не знае,мотивацията е лична за учене.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 7
Инженер - старши учи ( преди 2 години )
Толкова сме заслужили учителите, според тези, които сме научили на четмо и писмо. Срамота господа управляващи! Срамота синдикати! Никой не отчита, че без учителската професия не може да има никоя друга професия! Никой не отчете, че учителите също бяха на първа линия , но без допълнителни 1000 лева ! Никой не отчете, че домовете на учителите им бяха работните места по време на дистанционното обучение и сметките за ток никой не им подпомогна. Училищата реализираха икономии от всичко. Къде са парит
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 3 rate up comment 23
elizabeta_hristova@a ( преди 2 години )
Нищо не казвате за заплатите на непедагогическите специалисти. Те също работят в училищата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 4 rate up comment 7
Питам аз ( преди 2 години )
Вдигайте им заплатите, а нивото на образование пада обратно пропорционално, а необлагаемите частни уроци?Хайде стига сте ревали! Колко искате да вземате на нивото на заплатите на другите хора?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 14 rate up comment 6
Ели ( преди 2 години )
Г-жата Такева няма ли да излезе в пенсия?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 9
Ива ( преди 2 години )
Поредната подигравка с учителския труд! 4 месеца лъжи и обещания - обвързване с минималната заплата, % от средната, 15% и т. н. Сега се оказаха 12,3% при неофициална инфлация 30%. И лекторският час се вдига с 0,35 лв! 3 месеца настройвате обществото с това увеличение! Обидно ниско! Лъжливо и некадърно правителство, продажни синдикати!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 4 rate up comment 29
Беси ( преди 2 години )
А помощник възпитателите със 780лв как не ви е срам!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 15
специално за Дара ( преди 2 години )
Училищата са толкова, колкото са децата в България. Финансирането е "на глава". За последните тридесет години почти не остана село с училище, а в някои общини има само по едно и то защитено! За сметка на това болниците вече са два пъти повече отпреди тридесет години, нищо че сме намалели с три милиона. Ако и в здравеопазването финансирането е "на глава" проблеми със заплащането няма да има. Трябва да си признаем и още нещо-лъскави болници, а хората бягат да се лекуват в чужбина! Защо така, а?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 13
инженер -старши преп ( преди 2 години )
Като учител с 20г трудов стаж ,съм длъжен да защитя учителя пред медицинския персонал със следното твърдение съпоствака: -учителя и медицинският служител получават заплатата си от Държавата ,но учителят няма как да вземе допълнителни пари от ученика или родителя за старанието си, докато медика за благодарност от пациента и близките му получава парични поощрения и материални ценности и това е всеизвестно от годините.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 5 rate up comment 26
Новини Варна