IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
09:00 | 28 август 2022
Обновен: 07:43 | 17 май 2024

Английска туристка пострада тежко в Пирин

Транспортираха я с хеликоптер на ВВС

По материала работи: Ставри Таргов
Английска туристка пострада тежко в Пирин

Английска туристка пострада тежко в Пирин. Жената е получила сериозни наранявания след падане в един от най-трудно достъпните и скалисти участъци на планината източната страна на Стражите. Наложи се спешна намеса и на вертолет от авиобазата в Крумово, който успя да свали пострдалата туристка и тя вече е настанена в болницата в Разлог.

Сигналът за тежко пострадала туристка в Пирин е подаден от нейния приятел малко след 13:00 часа вчера. 15-ина спасители от Банско, Разлог и Добринище се отправят към трудно достъпния и отдалечен скалист район под алпийския рид Стражите. На място обаче установяват, че жената е в тежко състояние, със сериозни наранявания по главата.

Поискана е помощ от Военновъздушните сили, които изпращат военен хеликоптер "Кугър" от Авиобаза "Крумово".

"Това е страхотно, което се случи, защото наистина дава шанс на тази жена да оцелее. Ако се беше изпълнило наземно - не знам, може би на сутринта чак щяхме да я свалиме. Не се знае дали щеше да оживее", каза Атанас Уков, ПСС-Банско.

Заради трудно достъпния терен полетът е бил на ръба на възможностите на вертолета, обясниха от екипажа. А пострадалата е трябвало да бъде извлечена на носилката около 300 метра, за да бъде качена в него.

"На много труден терен беше, на височина от 2400 метра. Беше невъзможно да се зависва там на тази позиция, защото имаше турболентен поток и вертолетът не се чувстваше много адекватно и беше твърде близко до скалите понеже наклона беше твърде голям", обясни майор Марин Тасков, командир на екипажа.

Пострадалата туристка е с черепно-мозъчна травма, настанена е в болницата в Разлог, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна