IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
21:13 | 1 юни 2015
Обновен: 13:41 | 24 февруари 2024

Руснаци даряват пари за ремонта на Голямата базилика

Очаква се възстановяването й да струва около 8 млн. лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Руснаци даряват пари за ремонта на Голямата базилика

Руснаци даряват пари за възстановяването на Голямата базилика в Плиска. Руският гражданин Алексей Николаевич Куренков, притежаващ къща в Созопол, е дарил 5000 лв. за възстановяването й, съобщиха от пресцентъра на НИМ. Куренков, който вече знае български език, прочел в медиите за ролята на Голямата базилика за покръстването на руския народ.

Той е обещал да проведе кампания сред познатите си други руски граждани, собственици на имоти в Созопол, и да ги призове да дарят средства за храма.

"Всички вярващи православни хора в Русия знаят, че първата християнка в Русия е принцеса Олга, за която руските хроники пишат, че е българка, дошла от Плиска. Тя е развила първа мисионерска дейност и е покръстила много руснаци десетилетия преди официалното приемане на християнството и затова заслужено е призната за първата руска светица", казва Алексей Куренков.

Премиерът Бойко Борисов е патрон на кампанията за набиране на средства за възстановяването на Майката на всички български църкви.

С Постановление на Министерския съвет са отпуснати 500 000 лв. за ремонтните дейности. Възстановяването на Голямата базилика ще струва около 8 000 000 лв., съобщава Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна