IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
16:20 | 2 февруари 2023
Обновен: 07:08 | 17 май 2024

Проучване: Близо една пета от българите са се возили при пиян шофьор

275 000 души признават, че са се качвали да шофират в нетрезво състояние

По материала работи: Ставри Таргов
Проучване: Близо една пета от българите са се возили при пиян шофьор

Близо една пета от българите са се возили при шофьор, употребил алкохол. 37% са ставали свидетели как техен близък или познат сяда зад волана след употреба на алкохол или наркотици.

275 хиляди българи признават, че са се качвали да шофират в нетрезво състояние.

Това показват данните от проучване на Изследователски център "Тренд".

Според участниците в проучването трите водещи фактора за пътни инциденти в страната са превишената скорост (27%), шофирането под въздействие на алкохол (24%) и шофирането след употреба на наркотици (17%).

Въпреки че шофирането в нетрезво състояние се отчита като водещ рисков фактор, близо една пета от българите признават, че им се е случвало да се качат в автомобил, управляван от техен близък или познат, който е употребил алкохол. Това е валидно в по-голяма степен за мъжете (25% от тях), както и за една четвърт от по-младите на възраст между 18 и 39 г.

Приблизително четири от десет българи (37%) са ставали свидетели на това как техен познат, приятел или роднина сяда зад волана след употреба на алкохол и/или наркотици. Това се е случвало значително по-често на мъжете (45%), както и на половината от най-младите във възрастовата група между 18 и 29 г.
275 хиляди българи (5%) признават, че те самите са се качвали да шофират в нетрезво състояние.

Като най-често оправдание за това лицата посочват, че са се чувствали добре, или че пътуването е било за кратко разстояние.

Мнозинството от българите (86%) счита, че са необходими законодателни промени, с които да се увеличи размерът на наказанието при шофиране под въздействие на алкохол и/или наркотици.

По-строгите наказания се свързват с намаляване броя на инцидентите – 89% са по-скоро или напълно убедени в това. Същевременно се наблюдава консенсус по отношение на мнението, че към момента държавата не се справя адекватно с нарушителите на закона – 94% споделят това напълно или донякъде.

Категорично доминира мнението, че шофирането под въздействие на алкохол е рисковано, независимо от употребеното количество – 96% са напълно или по-скоро съгласни с това. Още по-категорична е оценката за шофирането под въздействието на наркотици – 98% са напълно или по-скоро убедени, че то е опасно, независимо от употребения вид и количество.

Проучването е представително за пълнолетното население на страната. Проведени са 1005 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+ г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“. Проучването е проведено от 1 до 8 декември 2022 г., съобщава 24 часа.

Коментари

Новини Варна