IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
13:20 | 22 юни 2023
Обновен: 23:01 | 27 април 2024

Мечки шарят из Ловешко

Повечето от тях са свикнали с хората, но са непредсказуеми

По материала работи: Ставри Таргов
Мечки шарят из Ловешко

Продължават сигналите за поява на мечки. Този път те са в близост до Ловеч. За последната такава среща има и публикуван в социалните мрежи клип. Той показва кафява мечка, засечена между селата Българене и Дъбрава.

Директорът на Държавното горско стопанство в Ловеч Младен Миков поясни, че въпросната мечка е с нашийник и се следи нейното местообитание.

„Двегодишна е и тежи около 100-150 килограма. На ден минава около 50 километра. Идва в нашето горско стопанство и после се връща в троянското. Ако се приближи до населените места, уведомяваме кметовете. Свикнала е с хората и не се плаши. Обикаля в гористите местности. Да не всяваме паника!“

Той все пак предупреди хората да стоят на дистанция от нея, защото не е ясно какво може да бъде поведението й.

Йордан Димитров разказа, че е бил нападнат от кафява мечка на вилата си в близкото до Ловеч село Соколово, пише БНР.

„Беше мършава и започна да върви към къщата. Сетих се, че имам една коса. Тя спря, вдигна предни лапи, разпери ги и само изръмжа. Ударих я зад врата. Вероятно това ме е спасило. На подскоци си тръгна“

След неочакваната среща той се сдобива с газов пистолет и полицейски спрей. Казва, че при вида на мечката е загубил говор и кръвното му се е повишило.

Признава, че сега се притеснява, когато ходи на вилата си.

Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че продължават сигналите за поява на кафява мечка в районите около селата в общината.

„Изпратихме указания до кметовете – кошерите да бъдат обезопасени, да не бъде оставяна храна на открито и да няма животни без надзора на хората“.

Този растеж на популацията принуждава мечките да търсят нови територии, обясни директорът на Държавното горско стопанство в Ловеч.

„Трябва да се направи една реална инвентаризация на популацията им и където е голяма, да се разреши минимален острел“, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна