IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
16:20 | 16 юли 2023
Обновен: 23:19 | 28 април 2024

Готвят промени в изпитите след VII клас

За целта се предвижда допълнително обучение на експертите, съставящи тестовите задачи

По материала работи: Ставри Таргов
Готвят промени в изпитите след VII клас

Промените в изпитните тестове на учениците след седми клас за следващата година ще станат ясни до една седмица.

В Пловдив министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков съобщи, че предстои промяна в сроковете за провеждане на изпитите след седми клас, за да бъдат отделени от времето на провеждане на националното външно оценяване след десети клас.

Цоков подчерта, че сред обсъжданите акценти във връзка с резултатите от изпитите, е по-нататъшно задълбочаване на работата с оценителите на тестовете след 7-ми и 12-ти клас.

По думите му те трябва да бъдат много добре подготвени за важния процес на оценяване и да синхронизират работата си по различните показатели свързани с оценки, особено при отворените въпроси.

 За целта се предвижда допълнително обучение на експертите, съставящи тестовите задачи, за да бъдат те по-адекватни на различните равнища на мислене на учениците, към които са насочени.

Проф. Цоков бе категоричен, че степента на субективност при отворените въпроси не е по-голяма отколкото при затворените, но когато те са добре формулирани и практически добре насочени, дават по-обективна оценка за нивото на подготовка на учениците. Същото се отнася и за кандидат-студентската процедура, когато при съществена разлика в оценката на двама оценители, се прибягва до арбитър.

Промени се предвиждат и в Наредбата за конкурсите за училищни директори, които ще бъдат проведени най-вероятно в края на есента.

В Регионалния етнографски музей министърът на образованието и науката връчи грамоти на учениците, постигнали отлични резултати в подготовката по Националната стратегия „Обучение за ИТ кариера“. Програмата се осъществява в пет центъра – в София, Пловдив, Бургас, Русе и Правец.

Програмата стартира през 2017 г., като през образование за ИТ умения са преминали над 2500 възпитаници, съобщава БНР.

Коментари

baikobaev@abv.bg ( преди 9 месеца )
Отново парата на локомотива отива в свирката!Тези "промени" с нищо няма да променят съществено характера и качеството на учебния процес.Това се чиновнически еквилибристики ,симулиращи някаква промяна в организацията на изпитите и желание за обективизиране на резултатите .Тоест, в сферата на доцимилогията , а не по същестото на обучението,където е "заровено кучето"!Ако обучението е преобладаващо некачествено,както е сега,нищо не спасява образованието от състоянието му на незадоволително равнище!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 4
Новини Варна