IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
08:00 | 17 ноември 2023
Обновен: 23:07 | 6 май 2024

Без прецедент: Бунтът на феновете от агитките срещу БФС превърна улиците на София в бойно поле

Наложи се полицията да използва и водни оръдия

По материала работи: Ставри Таргов
Без прецедент: Бунтът на феновете от агитките  срещу БФС превърна улиците на София в бойно поле

Снимка bTV

Полицията се очаква да излезе с повече информация след погрома в София снощи. Бунтът на феновете от агитките превърна улиците на София в бойно поле.  Походът се проведе по време на мача България – Унгария, който завърши 2:2.

Ситуацията ескалира до сблъсъци с полицията. Хвърчащи павета и камъни, подпалени коли и бомбички доведоха до десетки пострадали и от страна на гневните фенове, и от страна на полицията, съобщава БНТ.

Вече са започнали действия по издирването на виновните за вандалските действия, сред тях фенове на столични, пловдивски и варненски отбори. Част от провокаторите – ултраси, са задържани. Иззето е голямо количество пиротехника, сигнални пистолети, боксове, метални тръби и други забранени за носене на масови събирания предмети.

Хората от заведение до Спортната палата се оплакаха от полицейски произвол. По думите им, след като фенове от улицата влезли в него, полицаите, които ги последвали са удряли безразборно всички посетители. Използвали са и лютив спрей.

Тази сутрин София се събужда със следи от безредиците. Министерството на младежта и спорта е със счупени стъкла. Все още има камъни, павета, изгорели предмети, изпочупени автомобили по улиците въпреки усилията градът да се върне към нормалния си ритъм.

От СДВР са обявили брифинг за днес в 8 часа.

Екипите на Центъра за спешна медицинска помощ - София са прегледали 24 пострадали при протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БВФ) в столицата, съобщиха пред БТА от Центъра.

На място са били изпратени 17 линейки. По първоначални данни от Центъра един от пострадалите, който е с травма на главата, е приет във Военномедицинска академия (ВМА).

Друг пострадал, който е обилно напръскан със спрей, е приет в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Един интоксикиран е транспортиран в болница „Пирогов“, казаха още от Центъра.

Двама пострадали по време на протеста са приети в болница „Св. Анна“, съобщиха от болницата.

През Спешното отделение на болница "Пирогов" са преминали 14 души, на които са направени подробни прегледи, съобщават на сайта си от болницата. Нито един от тях няма показания, че се нуждае от болнично лечение и всички са освободени, се посочва още в съобщението.

Протестът беше организиран срещу ръководството на Българския футболен съюз (БВФ) с искане за незабавна оставка на Борислав Михайлов и на ръководството на съюза, както и за насрочване на извънреден Конгрес до февруари 2024 г., на който да бъде избрано ново ръководство.

 

Коментари

Новини Варна