IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
14:00 | 29 ноември 2023
Обновен: 20:56 | 26 април 2024

Времето през декември: Ще се редуват студ, сняг и топли дни

Около Коледа се очакват високи температури

По материала работи: Ставри Таргов
Времето през декември: Ще се редуват студ, сняг и топли дни

През първото десетдневие на декември средната месечна температура в повечето райони ще бъде с 2 до 5 градуса под климатичната норма. Малко над нормата ще са сумарните валежи през последния месец на годината. В повечето райони те ще са между 50 и 70 л./кв.м, в планините и южните части – от 75 до 120 л /кв.м.

Eто и подробности какво време ни очаква през декември и така чаканите Коледа и Нова година:

Първото десетдневие на декември

Месецът започва с разваляне на времето и валежи от дъжд. Ще е по-често облачно и дъждовно. По-значителни ще са валежите над планините и в Югоизточна и Централна България. Към 3-4 декември очаква в крайните северозападни райони, Предбалкана и по високите западни полета да завали и сняг.

Около 5 и 7 декември времето ще се стабилизира, а облачността ще се разкъса. До края на първото десетдневие след временно прекъсване от юг валежите отново ще се активизират, но ще са предимно от сняг и температурите ще се понижат.

Очаква се влошаване на синоптичната обстановка и сериозен процес ( според GFS модела ).

Средните дневни температури ще са типични за сезона и ще са между 6-8 градуса. Очакваме чувствително понижение на температурите към края на първото десетдневие на декември. Очакваме сериозно източно нахлуване и температури под минус 10 градуса в ниските райони.

Второто десетдневие на декември

Повечето климатични модели прогнозират, че странната ни ще попада под влияние на високо налягане над Източна Европа. Температурите ще започнат да се понижават, а облачността над нашата страна ще е по-често разкъсана и ще бъде слънчево. Очакваните температури ще са под минус 10 °С. Ще има условия и за целодневни мъгли.

Към края на второто десетдневие между 17 и 20 декември термометрите отново ще се повишат. Ще е облачно и мъгливо.

Третото десетдневие на декември

Затоплянето ще продължава и по време на третото десетдневие. Около 23 и 26 декември се очакват превалявания, които ще преминават в снеговалежи над планинските райони.

По-топло ще се задържи в ниското. Към момента прогнозите сочат, че около Коледа времето ще е необичайно топло и дори дневните температури ще са над 15 °С.

Към края на годината температурите ще се понижават. Очакваме и нови валежи от дъжд около Нова година.

Разбира се, както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са твърде дългосрочни в метеорологията и е възможно да претърпят изменения, прогнозират от meteo balkans.

Месечните прогнози дават само обща представа за времето поради невъзможността за по-детайлна прогноза в конкретен регион за толкова дълъг период от време. Месечната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS, пише Glasnews.bg.

Коментари

Новини Варна