IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Общество
18:02 | 1 юли 2015
Обновен: 16:38 | 25 юни 2022

Мартарита Попова: Забравихме как да общуваме като обикновени човешки същества

Липсата на комуникация между отделните култури в обществото може да доведе до тежки последствия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Мартарита Попова: Забравихме как да общуваме като обикновени човешки същества


Един от проблемите на интеркултурното познание е, че ние забравихме и занемарихме грижата как да общуваме като равностойни и равноправни човешки същества, всяко със свое достойнство. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова във Велико Търново, където участва в третата Национална научно-практическа конференция на тема "Интеркултурното образование като средство за намаляване отпадането на ромските деца от училище", съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2, цитирани от БГНЕС.
Вицепрезидентът заяви, че липсата на комуникация между отделните култури в обществото може да доведе до тежки последствия. "Когато не говорим по между си, ние се изпълваме с подозрение и предразсъдъци. И затова е още по-страшно за децата ни да се развиват в среда, в която за чуждия, за различния се говори като за враг, като за опасен индивид. Това са последствията от загубения ни диалог", допълни Маргарита Попова.
Според нея етническият мир не е даденост. "Етническият мир и разбирателство изисква всекидневна грижа, която да почива на висока образованост, култура и хуманност. Вие, учителите, сте хората, призвани да развивате това в нашите деца, защото не можем да бъдем единни, без да познаваме културата и нуждите на другия. В противен случай ще бъдем заплашени от социална дезинтеграция", заяви Попова. Тя бе категорична, че липсата на социална сплотеност е един от големите проблеми, пред които обществото ни трябва да се изправи, и които да реши.
Участие във форума взеха представители на академичната общност и учители от над 100 училища, които представиха практическия си опит във въвеждане на интеркултурно образование и задържане на децата в училище.
Сред целите на конференцията, организирана от Център "Амалипе" съвместно с Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", са да покаже добри практики за намаляване на отпадането на ромските деца от училище; да популяризира иновациите, приложими в българското училище; да обогати педагогическата общност със съвременни методи за работа с ученици, родители и институции за по-пълен обхват на ромските деца в училище.
По време на форума Делян Колев, председател на Център "Амалипе" даде начало на кампанията "Заедно сме по-добри...в училище", чиято цел е да събере заедно българи и роми, които с доброволен труд да поддържат и подкрепят училището в своето населено място. Вицепрезидентът Попова заяви подкрепата си за инициативата.
 

Коментари

Новини Варна