IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
17:18 | 2 юли 2015
Обновен: 13:49 | 15 април 2024

Свлачището в Перник не било от незаконен добив на въглища

Голямото количество вода в земните недра са в основата на бедствието

По материала работи: Борис Проданов
Свлачището в Перник не било от незаконен добив на въглища

По първоначални експертни данни на Министерството на енергетиката причината за свлачището в Перник не е незаконен добив на въглища.


Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на пресконференция във връзка със свлачището в пернишкия квартал "Рудничар", цитиран от пресцентъра на Министерство на енергетиката.


Той бе категоричен, че ведомството не бяга от отговорност, нито пък прехвърля темата към други институции.


"Парадоксът в случая започва още през 1975 г., когато се взема решение за изграждане на жилищни постройки в района на кв. "Рудничар", каза заместник-министърът.


По неговите думи голямото количество вода в земните недра също допринасят за свличането на скалните маси.


Жечо Станков припомни, че експерти от Министерство на енергетиката извършиха две проверки за незаконен добив в района на град Перник.
"Стартираме действия по криминализиране на незаконен добив не само на въглища, а на всички природни богатства в страната", допълни той.


По думите на Жечо Станков вече има подготвени текстове за промяна на Закона за подземните богатства, които целят ефективното задържане на нарушителите.


"Нашата цел е да успокоим гражданите на град Перник и да вземем всички превантивни мерки за предотвратяването на бъдещи инциденти", категоричен бе Станков.


Икономическият министър Божидар Лукарски също призова да се криминализира незаконния добив на въглища. Според него, свлачището е предизвикано от грубо разкопаване на склона отгоре, а не от подземните галерии и обеща помощ за пострадалия район.


"Самият терен е извън обхвата на обичайните добивни дейности на „Мини Перник”, а въпросният въгледобив не е извършван в минните галерии, а е копано отвън", уточни Лукарски, цитиран от Нова телевизия.


Той допълни, че незаконен въгледобив се извършва ежедневно, затова е необходимо това деяние да се криминализира и такива мерки ще бъдат обсъдени с отговорните министерства.


Божидар Лукарски съобщи, че 683 хиляди лева ще бъдат пренасочени, за да се компенсират щетите от свлачището.


Вчера кметът на Перник Иван Иванов обяви бедствено положение в квартал "Рудничар", след като три къщи се пропукаха заради свлачище. Хората от пострадалите постройки са евакуирани.

Коментари

Новини Варна