IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
18:11 | 4 юли 2015
Обновен: 15:36 | 10 април 2024

Цецка Цачева дава четвърт милион лева за устройства за безжичен интернет

Системните администратори ще могат да знаят в кои интернет-сайтове влизат народните представители

По материала работи: Юлиян Атанасов
Цецка Цачева дава четвърт милион лева за устройства за безжичен интернет


Парламентът обяви обществена поръчка за закупуване на устройствата за осигуряване на безжичен интернет. Стойността на поръчката е до 252 000 лева, с ДДС, предаде БГНЕС.
Срещу сумата от четвърт милион лева депутатите, техните сътрудници, гостите на комисиите и журналистите ще имат възможност да ползват безжичен интернет в централната сграда на парламента на пл. "Народно събрание", както и в сградата на бившия Партиен дом, където заседават комисиите и където се намират кабинетите на парламентаристите. Оказва се обаче, че администрацията на парламента се готви да купи техника, която надвишава нуждите около десет пъти.
От документацията на обществената поръчка, обявена в петък следобед, става ясно, че Народното събрание иска да закупи "Безжичен контролер Cisco 5700", който да предоставя възможност за управление на 50 точки за безжичен достъп, възможност за разширение до не по-малко от 1000 едновременно управлявани точки за безжичен достъп и обслужване на не по-малко от 12 000 клиентски устройства (лаптопи, таблети, смарт-телефони, смарт-часовници и други - бел.ред.).
Обществената поръчка на парламента включва още закупуването на 2 бр. "Опорен комутационен разпределител Catalyst 2960 X 48 GigE PoE 740 W 2 x 10G SFP + LAN Base". Устройството отново е на компанията Cisco и в интернет може да се закупи на единична цена от около 3500 щатски долара. Народното събрание се готви да закупи и 48 бр. устройства за точки за безжичен достъп от типа CAP2702E 802.11 ac CAP w/CleanAir; 3x4:3SS; ExtAnt; E Domain. Устройствата отново са с производител Cisco и единичната им цена в интернет-каталози е около 670 щатски долара.
В обществената поръчка е включено и закупуването на система за наблюдение и управление "Prime Infrastructure 2.2 Sofrware". Продуктът на Cisco ще позволява да се следи интернет-трафикът и да се предоставят справки. Така системните администратори ще могат да знаят в кои интернет-сайтове влизат народните представители през безжичната мрежа на парламента.

Коментари

Новини Варна