IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Общество
20:48 | 15 юли 2015
Обновен: 00:33 | 4 юни 2024

Севт Трети напуска Лувъра, лети за Америка

Изложбата ни в Париж ще бъде закрита на 20 юли

По материала работи: Ставри Таргов
Севт Трети напуска Лувъра, лети за Америка

Бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт Трети от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН скоро ще отлети от Лувъра в Париж за американския музей "Пол Гети" в Лос Анжелис.

Главата на Севт Трети бе основен акцент в изложбата "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", която бе открита на 14 април във един от най-големите музеи в света във френската столица.
Експозицията ще бъде закрита на 20 юли. Главата на тракийският владетел обаче ще продължи представянето си и ще е част от откриващата се в "Пол Гети" на 28 юли изложба "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят".

Безценният ни артефакт ще бъде изложен в престижния американски музей до 1 ноември, като в експозицията ще бъдат представени общо 50 великолепни бронзови статуи от античността, съобщиха от министерството на културата.

Организатори на тази забележителна изложба са музеят "Пол Гети", Фондацията "Palazzo Strozzi" - Флоренция, Националната художествена галерия във Вашингтон с участието на Soprintendenza per i Beni Archeologici della Toscana. Тя се реализира и с подкрепата на Федералния съвет по изкуствата и хуманитарните науки в САЩ.

Междувременно изложбата ни "Епопея на тракийските царе", включваща 1629 експонати от фондовете на 17 български музея, и през последните си дни и часове в Лувъра продължава да се радва на невероятно голям интерес, отбелязват от Министерството на културата.

Средно на месец от 700 до 750 хиляди посетители от цял свят влизат в залите на най-прочутия и най-посещаван музей. Желание и готовност да приемат скоро изложба с тракийските ни съкровища и с най-новите находки на българските археолози са изявили през последните месеци и от много европейски страни и световни музеи, сред тях е и Британският музей, съобщи Dnes.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна