IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
21:50 | 22 юли 2015
Обновен: 04:30 | 22 април 2024

И съдиите подкрепят старите текстове за промени в Конституцията

Апелираме да не се допускат безпринципни компромиси, се казва в писмо до премиера и депутатите

По материала работи: Ставри Таргов
И съдиите подкрепят старите текстове за промени в Конституцията

От Съюза на съдиите се обърнаха с отворено писмо до депутатите, премиера и правосъдния министър. В него се припомня мнението на съдийските състави по проекта на реформите и се изразява подкрепа за основните текстове за промени в Конституцията. От Съюза предупреждават, че отстъпление от тях обезсмисля каквито и да било промени в основния закон.

"Притеснени сме от откровените политически пазарлъци и от опасността да рефлектират в пълна симулация и тотална подмяна на смисъла на реформата. Предложеният пакет от законодателни изменения беше подложен на безпрецедентно широко обсъждане в съдилищата.

Резултатът от него очерта ясен консенсус по три много важни въпроса, които именно са в основата на предлаганите промени в Конституцията. Те са: обособяването на отделни колегии (за съда и за прокуратурата и следствието), всяка от които със самостоятелни правомощия по въпросите за кариерното развитие и дисциплинарната отговорност на магистратите", пишат съдиите.

Вторият въпрос е намаляването на мандата на Висшия съдебен съвет;

Третият - премахване на конституционното изискване за тайно гласуване при вземане на решения от членовете на ВСС.

"Тези промени логично се ползват с пълната подкрепа на съдийската общност. В продължение на години съдиите са „вътрешни" свидетели на натрупваните системни проблеми", се казва в писмото.

Разделянето на ВСС на две колегии има смисъл, ако те са снабдени със съответните правомощия по горепосочените кадрови въпроси, но не и ако последните се възложат на Пленума на Съвета, каквото предложение отправят някои парламентарни групи като условие да подкрепят промените.

Очевидно е, че ако подобна алтернатива бъде приета, обособяването на отделни колегии ще е напълно безпредметно, защото на практика решенията по кадровите въпроси ще се вземат точно както досега.

Отстъпление от предлаганите промени в тази насока би било равно на липса на каквото и да е промяна. Това се отнася и до другите две предложения за изменение на Конституцията, които са предвидени с цел повишаване на мотивацията за работа и отговорността на членовете на ВСС.

Компромисът с тях също ще резултира в пълно запазване на статуквото. Следва да се отбележи, че коментираните три промени са същностните и те почти изчерпват предложенията за изменения в Основния закон.

"Затова и се поставя въпросът, ако се отстъпи от тях, защо изобщо ще е нужна промяна в Конституцията. Широката общественост може и да не е запозната в детайли с предлаганите мерки за реформа и техния смисъл, но магистратите са и могат да преценят дали действително се въвеждат такива или се касае за тотална подмяна на съдържанието и замисъла им.

Апелираме да не се допускат безпринципни компромиси, защото те ще доведат до пълна симулация на реформаторски процес, какъвто в действителност няма да започне, ако бъде подменено съдържанието на предлаганата промяна", предупреждават от Съюза на съдиите, цитирани от News.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна