IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
08:40 | 20 април 2014
Обновен: 08:02 | 19 април 2024

30 години от подвига на Христо Проданов на Еверест

30 години от подвига на Христо Проданов на Еверест

По материала работи: Златина Добрева
30 години от подвига на Христо Проданов на Еверест

На днешния ден точно преди 30 години Христо Проданов изкачва Еверест сам и без кислородна маска. Той става първият българин, покорил най-високия връх на света. Той обаче остава завинаги в ледовете на Хималаите, след като на слизане го застига буря и му се налага да пренощува на открито - сам, без спален чувал и кислородна маска. Заради тъмнината слизането по стръмния маршрут става невъзможно. На 21 срещу 22 април той умира на около 8700 м в близост до т.нар. Сива кула.
Христо Проданов изкачва Еверест само по Западния гребен, което е един от най-опасните маршрути към осемхилядника. 41-годишният алпинист остава на върха твърде дълго - 33 минути, като от разговорите по радиостанцията става ясно, че е забравил българското знаме в раницата си на склона, както и че се чуди какво да прави с камерата, която по-късно е открита от останалите участници в българската експедиция.
Запазени са архивни звуци от радиостанцията, в които Проданов обяснява, че на върха има изградена малка пирамида от съветски кислородни бутилки и съветското знаме.
Проданов се опитва да вземе първо знамето, след това парченце от него. След това започва да се връща по собствените си стъпки и същия опасен маршрут. Заради буря обаче му са налага са пренощува в „Зоната на смъртта". Има запазени разговори, в които колегите му се опитват да го държат буден по радиостанцията и му обясняват, че идва помощ.
Преди дни в интервю за Дарик Аврам Аврамов, който е участвал в експедицията, разказва защо е избран най-трудният маршрут и защо Проданов е изгубил живота си в ледовете: „Само той беше свободен в този период и бяхме принудени да направим най-сложното на Еверест. А ние го направихме повече от най-сложното, защото сме единствените в света, осъществили цялостен траверс над Еверест".
На въпрос дали е имало шанс Христо Проданов да се прибере сполучливо, Аврамов отговори: „Можеше, ако беше спазил това, което говорихме хиляди пъти, не стотици, хиляди пъти. Трябваше да слезе не по Западния гребен, а по маршрута, който навремето направиха словенски алпинисти. Щеше да се окаже на 7500 метра, където щяхме да можем да му помогнем. Тактическа негова грешка, но характерът му бе такъв. Той е или, или не. При него няма „да". Така написаха италианските спортни и други вестници: „Един българин се изкачи на Еверест, защото не можеше да казва не", съобщи Дарик.

Коментари

Новини Варна