IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
05:01 | 18 април 2014
Обновен: 21:24 | 25 април 2024

Днес е Разпети петък - най-тежкият ден за Исус Христос

Днес е Разпети петък - най-тежкият ден за Исус Христос

По материала работи: Златина Добрева
Правят общоградски молебен на 25 април

Днес е Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос.
Днес Православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос. Разпети петък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.
На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Вярващите на Разпети петък ходят на църква, минават под масата за здраве, излизат и целуват разпятието.
На утринната служба се четат 12 откъса от Евангелието, които разказват за страстите (страданията - от църковнославянски) на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на
християните. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява да не се яде нищо.
На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, не се служи Света литургия, а се извършват Царските часове. Вечерта в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.
По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.
В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.
Днес е абсолютно забранено да се подхваща каквато й да е работа. Народът казва, че на Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко живо същество страда.

Коментари

Новини Варна