IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
16:49 | 24 юни 2014
Обновен: 08:26 | 19 април 2024

БЛС: Все по-реален е рискът болници да затворят врати тази есен

БЛС: Все по-реален е рискът болници да затворят врати тази есен

По материала работи: Юлиян Атанасов
Лекарите решават за нови протести


Има риск здравеопазването в България да бъде блокирано в месеците след септември и актуализация на бюджета на Здравната каса не е най-доброто решение на този проблем. Това е мнението на Българския лекарски съюз по повод очертаващия се дефицит в бюджета на финансовата институция в размер на 491 млн. лв. за 2014-а година, съобщава Дарик. От съсловната организация са категорични, че ако не се намери начин за преодоляване на недостига на средства, от септември до края на годината болниците в страната ще имат пари единствено да изплащат минималните заплати на работещите в тях. Правилното решение на проблема с липсата на средства за здраве е не бюджетът на Здравната каса да бъде актуализиран, а държавата да започне да плаща здравните вноски на пациентите, които осигурява, в пълен размер, твърди председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов: „Никога българското здравеопазване не е било добре, но сега се очертава да е по-зле от всякога. Ако не се вземат мерки за финансиране на системата, рискът да бъдат връщани болни и неприемани заради липса на средства е все по-реален. Рискът болници да затворят врати е все по-реален".

При актуализация на бюджета на Здравната каса има опасност средствата, които ще се предоставят, да се вземат от парите на институцията за 2015-а, което ще породи следващия дефицит, твърдят лекарите. Според заместник-кмета на столицата с ресор здравеопазване ген. Стоян Тонев вече почти нямало и време за актуализация: „Самият технически процес на корекцията е минимум 20 дни. Ако утре се внесе в Народното събрание, минимум 20 дни са необходими, а дали ще има Народно събрание след 20 дни, кой ли знае?! Ако трябва да бъдем точни, най-малка вина в случая има шефът на Здравната каса. Шефът на Здравната каса е като един шеф на сиропиталище, но му казват, всички от сиропиталището трябва да бъдат отличници. Не забравяйте. Касата се контролира пряко от Министерството на здравеопазването. Лимитът за изплащане на суми се отпуска всеки месец от министъра на финансите". Тонев добави, че общинските болници в София са в сравнително добро финансово състояние, тъй като общината ги субсидирала допълнително. Това обаче, се правело за сметка на инвестиции, което не било добре, посочи още заместник-кметът. От Лекарския съюз съобщиха още, че са призовали всички лечебни заведения да не подписват анекси към договорите си със Здравната каса, свързани с постановлението на Министерския съвет, което позволява на касата сама да определя кои болници да финансира допълнително. Като тревожна подробност лекарите добавиха, че още през месец май са били изчерпани средствата, предназначени да покрият разликата в потребителската такса за посещение при джипи отстрана за пенсионери. Потребителската такса за тази група хора бе намалена на 1 лев.

Коментари

Новини Варна