IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
10:50 | 13 август 2015
Обновен: 12:21 | 1 май 2024

Почивката пред телевизора ни кара да се чувстваме непълноценни

Хората почти винаги знаят колко голяма грешка е застояването пред екрана.

По материала работи: Ставри Таргов
Почивката пред телевизора ни кара да се чувстваме непълноценни

Често след дълъг работен ден човек няма сили за нищо друго освен да седне пред телевизора в търсенето на малко покой и забавление.
Този навик обикновено успява да заличи напрежението и умората, но пък създава силно чувство на вина и провал, твърдят немски учени от университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц.
Според тяхното изследване, публикувано в сп. Journal of Communication, хората почти винаги знаят колко голяма грешка е застояването пред екрана.
Заседналият начин на живот е рисков фактор за развитието на диабет, сърдечносъдови заболявания и рак, като освен това се свързва с висок спад на мозъчната функция.
Осъзнаването на тези медицински факти събужда у човека усещането, че отлага други, много по-важни задачи за вършене или просто не използва свободното си време по най-умния и здравословен за него начин. В резултат на това „се обажда“ съвестта.
Тя припомня, че всички тези часове, безметежно прекарани на дивана, биха могли да бъдат оползотворени чрез спорт, четене или най-малкото – поемане на личните задължения.
Според експертите така хората усещат, че нямат достатъчно голям контрол над себе си и са на практика доста по-мързеливи и спокойни, отколкото биха искали.
Същото важи и за времето, през което „сърфираме“ нецеленасочено из интернет.
„Не трябва да забравяме, че всички видове медии могат да имат много благоприятен ефект върху човешкото здраве, когато става дума за отпускане. Навикът със заседяването пред телевизора и компютъра обаче вреди и на ума, и на физиката ни“, посочва водещият автор на изследването проф. Райнике.
По неговите думи в реалния живот медиите и това, от което човек наистина има нужда, напълно си противоречат. И освен че крадат от времето и здравето ни, тези начини за почивка ни карат да се чувстваме и непълноценни хора. Така вместо ресурс за възстановяване, имаме още един стресиращ фактор в ежедневието си.
Черно море

 

Коментари

Новини Варна