IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:51 | 27 юни 2014
Обновен: 03:45 | 22 април 2024

България е уязвима на терористични атаки, твърдят експерти

България е уязвима на терористични атаки, твърдят експерти

По материала работи: Юлиян Атанасов
България е уязвима на терористични атаки, твърдят експерти



България е уязвима на терористични атаки. Две години след бомбения атентат на летище „Сарафово" това становище бе произнесено недвусмислено на конференцията, организирана от „Сдружение за прогресивна и отворена комуникация" (СПОК), което представи проекта си „Оцеляването не е късмет - иновативна програма за фирми, хора с увреждания и граждани" в рамките на ОП „Развитие на човешките ресурси". Днешната конференция всъщност е финалът на проекта, който сдружението „придвижва" в рамките на година. Поводът да се насочат към тази тема е атентатът в Бургас. Той е дал основание на представителите на СПОК да предложат визия, мерки и програма за превенция на подобен тип социални бедствия, пише news.bg.
Проектът представлява своеобразна работна програма за първите 10 минути - от фаталната случка до пристигането на първите екипи. Целта е в тези 10 минути гражданите и хората, работещи в уязвими обекти (молове, хотели, други големи сгради, които най-често са потенциален обект на терористично нападение) да имат адекватна подготовка, за да могат да могат да запазят себе си, но и да помогнат на другите.
„Борим се на местно и европейско ниво да докажем, че трябва да се инвестират сили, енергия, знания в общата превенция", заяви ръководителят на проекта Албена Дробачка. Основен партньор на българската организация е Великобритания, която е една от добре работещите страни в сферата на сигурността. Осъществени са срещи с експерти във Великобритания, от лондонската Агенция „Публично здраве". Във Великобритания такива сериозни въпроси, свързани с природни и социални бедствия, се решават комплексно, с обединени усилия.
Дробачка е впечатлена от силното видеонаблюдение в Лондон. По думите й градът е „опасан" с хиляди камери като „Биг Брадър" и  гражданите ги възприемат като част от сигурността, а не като нарушаване на правата им. В рамките на дискусионния панел „Тероризъм и религиозни конфликти" проф. Желязко Стоянов представи разработката на проф. Владимир Чуков, посветена на релацията „социални бедствия - националната сигурност", разпознаване на потенциалния терорист и реалните практики за противодействие. Социалните бедствия могат да бъдат война, социална революция, тероризъм, бежански вълни, глад, епидемии, наркомания, криминални престъпления и други. Начална фаза е насилствена и кратка, тя трае колкото е необходимо на похитителите да обосноват своето нападение и да подчинят заложниците. Краят на тази фаза обикновено е белязан от искане на похитителите.
„Превенцията е новата призма в областта на сигурността", заяви проф. Стоянов, допълвайки, че е необходимо ранното прогнозиране на потенциални опасности. По думите му превенцията и добрата подготовка могат да намалят щетите с десетки пъти, като това е особено важно при терористични атаки.
Как трябва да се действа при терористична заплаха? На първо място е необходимо да се идентифицират съмнителни лица и предмети. Не бива да се действа самостоятелно, а най-малко с двама души. Винаги е нужно органите на реда да бъдат извикани. „Кризисният мениджмънт е от ключово значение в системата за национална сигурност", категоричен е проф. Стоянов.  Той до голяма степен определя какви ще бъдат щетите от социалното бедствие. Ръководството на МВР не гарантира синхрон в преодоляването на действието. Децентрализираният подход е фундаментален - в духа на европейските тенденции, приети от присъединяването на България в ЕС, трябва да се продължи стратегическият подход на децентрализация. Важна роля в подобни ужасяващи актове има и науката. Управлението на кризисни ситуация налага повишаване на ролята на науката, тъй като опитът и професионалната рутина не са достатъчни. Пример в това отношение са държави като Великобритания и  Нидерландия.
Не по-маловажни са предизвикателства пред средствата за масова информация, тъй като те влияят пряко върху реакциите на обществото. Медиите могат да катализират експлозията на социално бедствие, каквото е ксенофобия, но могат да внесат и толерантност, обясни проф. Стоянов.
В ситуация на терористична атака например е ключова колективна ценностна система. В обществото трябва да има повече алтруизъм и идеализъм. Трябва да се поставя повече публичното над частното.
Безспорно тероризмът е едно от най-сериозните социални бедствия и той е неизкореним, коментира проф. Стоянов. Той обаче направи едно фино разграничение между понятията „терор" и „тероризъм". Терорът е социална категория, означаваща страх и ужас. Тероризмът влиза в правната терминология и означава тежко престъпление. В България обаче все още няма закон за борба с тероризма.
Експертът по социални дейности Марк Проктор обясни, че опитът във Великобритания не е изграден, откакто са се случили терористичните атаки. Той е плод на широка кампания в продължение на над 30 години. По думите му е много важно специализираните екипи на съответните служби да имат план за действие. Преди наводнения, терористични атаки и земетресения е важно да се създадат процеси, които да ангажират хората на терен.
Във Великобритания обучението на специализираните органи е еднакво, както за медицинската сестра, така и за пожарникаря, т.е. всички те имат необходимата експертна подготовка, за да окажат помощ.

Коментари

Новини Варна