IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
05:38 | 9 юли 2014
Обновен: 13:41 | 25 март 2024

Фандъкова: Не ни предупредиха за задаващата се буря

Фандъкова: Не ни предупредиха за задаващата се буря

По материала работи: Златина Добрева
Фандъкова: Не ни предупредиха за задаващата се буря

Никой не е подал информация към Столична община за задаващата се силна буря вчера, оплака се кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНР.
„Въпреки че обикновено получаваме информация от метеорологичните служби за различни по-тежки природни явления, този път информация не беше постъпила и всъщност ние реагирахме в първите минути на градушката, когато видяхме, че ситуацията започна да става доста сериозна“, обясни тя.
От днес започват огледите за материални щети.
Кметовете на райони формират екипи, които ще обиколят всички пострадали общински сгради и ще получават информация от частните и държавни сгради.
„Към момента нямаме информация за опасни сгради и опасности за хората", успокои Фандъкова.
Тя увери, че шахтите на града се почистват редовно, но падналите за много кратко време листа и клони са ги запушили, което е довело до наводняването на улиците.
„Точно затова усилията и организацията са насочени към максимално бързо отпушване, отводняване, изпомпване на водата, за да може да се освобождават улици и булеварди“, подчерта Фандъкова.
Близо 40 пострадали при градушката вчера потърсиха помощ в УМБАЛСМ „Пирогов”, съобщиха от пресцентъра на болничното заведение. Най-честите проблеми, с които хората търсиха специалистите от спешната болница, са наранявания в областта на главата, лицето и мекотъканните части на ръцете и краката.
Мъж на 27 години остава за лечение в болницата заради сериозна порезна рана на ръката, която задължително трябва да се оперира. Жена е със счупена ръка, тъй като е пазела главата си от ледените късове. Тя е освободена за домашно лечение. Сред пострадалите няма деца.
Dnes. bg припомня, че вчера следобед страшна буря и невиждана градушка, голяма колкото орех, се изсипаха над София. Стихията взе човешка жертва. Силният вятър повали дърво в Борисовата градина, което падна върху 70-годишен пешеходец, който починал в линейка на път за болницата.
Дървета се стовариха и върху автомобили с хора и ги приклещиха като в капан. Бурята превърна за минути улиците в реки.
Незапомненото бедствие парализира столицата, счупи стъкла на трамвай, наводни сгради и изпочупи клони. В центъра се образуваха огромни задръствания.

Коментари

Новини Варна