IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
11:37 | 12 юли 2014
Обновен: 08:41 | 19 април 2024

Пострадалите от наводненията училища във Варна и Добрич получиха 470 000 лева

Пострадалите от наводненията училища във Варна и Добрич получиха 470 000 лева

По материала работи: Златина Добрева
Пострадалите от наводненията училища във Варна и Добрич получиха 470 000 лева

Пострадалите от наводненията училища във Варна и Добрич получиха финансова помощ в размер на около 470 000 лева. Това заяви в интервю за „Фокус” министърът на образованието и науката Анелия Клисарова. „За пострадалите училища сумата вече е отпусната на 2 юли с постановление на Министерския съвет и подпомогнахме 6 училища: „Любен Каравелов”, „Христо Ботев”, „Васил Априлов”, „Иван Рилски”, „Стоян Михайловски” и Морската гимназия, както и едно училище в Добрич – Хуманитарната гимназия. Щетите веднага бяха оценени, защото пораженията бяха сериозни. Средствата са около 350 000 лева за Варна и 120 000 за Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методи” в Добрич”, обясни Клисарова. По думите й, постановлението на Министерски съвет е прието миналата сряда. На въпрос, ще се извършва ли някаква проверка по отношение на това, как са усвоени средствата по възстановяването на училищата, Анелия Клисарова каза, че ще има такава. „Непрекъснато ще осъществяваме контрол – мисля, че няма да се злоупотреби. Видях колко самоотвержени са директорите и училищните екипи, които чистеха непрекъснато и се справяха толкова добре в трудната ситуация”, подчерта тя.
По отношение на постановление на Министерски съвет от тази сряда, което по Националната програма „Модернизация на училищната мрежа”, се отпускат 12 млн. лева за 112 училища в страната. Средствата са изпратени на директорите на учебните заведение, за да няма централизирани поръчки, а всеки директор и община да си изготвят собствена поръчка, защото знаят най-добре от какви строително-монтажни работи се нуждае училището, както и могат да го следят отблизо дали се работи качествено, обясни министърът. За тази модернизация на училищната мрежа за това лято освен тези 12 млн. лева по строително-монтажни работи, има около милион лева за „Достъпна среда”, където се правят тези платформи, за да могат децата със специални образователни потребности да стигат до училище. И още между 10 и 12 млн. лева влизат за модернизация, закупуване на мебели и техника за училищата – и там има класация за училищата и мисля, че ще минат при следващите постановления на Министерски съвет, увери министър Анелия Клисарова.

Коментари

Новини Варна