IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
12:40 | 21 август 2015
Обновен: 20:20 | 22 април 2024

Ако навън гърми, стойте далеч от чешми и балконски врати

Най-добре е да изключите телевизора, компютъра и работещите електроуреди

По материала работи: Ставри Таргов
Ако навън гърми, стойте далеч от чешми и балконски врати

В края на лятото и началото на есента над страната ни се развиват гръмотевични бури с мълнии и градушки, които причиняват значителни материални щети, застрашени са и хората, работещи на открито, съобщават от МВР. Във връзка с това експертите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” съветват да се спазват няколко правила за безопасно поведение при подобни ситуации.
* Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета. При наличие на сух предмет, седнете върху него. Когато сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Най-добрата защитна позиция е да клекнете и  плътно да прилепите ходила към земята. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Ако до вас има друг човек, застанете на разстояние от него.
В случай, че сте на колело,
то слезте и се отдалечете от него. Избягвайте и електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.
При гръмотевична буря подходящите места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.
Ако бурята ви изненада в река
или езеро, незабавно се насочете към брега.
Когато се намирате в къща или на работното си място, трябва да изключите от електрическата мрежа телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати и прозорци.
По време на пътуване с кола
приберете антената на колата. Ако падне гръм при движение, проверете гумите на автомобила и помнете, че ако са обгорели, могат да се спукат в движение. Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото в резултат на елeктрическо напрежение.
Специалистите припомнят, че за защита от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.
Какви могат да бъдат пораженията
Мълниите и електрическият ток като цяло предизвикват местни поражения (изгаряне, до овъгляване) и общи (спиране на сърцето и последващо спиране на дишането вследствие на сърдечни камерни фибрилации), съобщават от БЧК.
Първа помощ
На преден план е борбата за възстановяване на сърдечния ритъм (сърдечен масаж) успоредно с провеждане на изкуствено дишане. На по-късен етап се предприема обработка на нараняванията и имобилизация, обезболяване и транспорт до болнично заведение за лечение на късните последици от електрошока.
Предпазни мерки
* Не бива да се предприемат планирани излети при опасност от гръмотевична буря.
* При попадане в гръмотевична буря да се търси подслон далеч от била, самотно растящи дървета, стърчащи скали и метални конструкции.
* По възможност да се търси изолираща от мократа земя повърхност за стъпване.
* Временно освобождаване от метални предмети (ножове, пикели, щеки, клинове и др.).
Предвид възможността от бури трябва да съзнаваме риска, който поемаме, ако излезем навън, без да предприемем защитни мерки. Вероятността да ни порази мълния е 1 на 1 000 000, но все пак съществува, трябва да я приемем и избегнем.
Ето какво съветват от сайта paradise-electric.eu.
* Използвайте правилото „30-30”, за да намерите подходящо място за защита. Правилото „30-30” се състои в това да преброите преминалите секунди, след като видите светкавица и чуете гръм. Ако времето е по-малко от 30 секунди, незабавно потърсете сигурно място, за да се скриете.
* Трябва да вземете допълнителни мерки, когато има заплаха от мълнии. Например, да избягвате излизането от сграда на открито (двор, градина), а в случай, че не намирате място да се скриете, можете да влезете в метален автомобил.
* В случай, че не се изпълнят посочените по-горе съвети, избягвайте открити полета и самотни дървета. Ако намерите само едно дърво, застанете със събрани крака, прилепени към гръдния кош, на най-малко един метър от дънера на дървото, без да поставяте длани на земята.
* Важно е да се подчертае, че рискът да бъде човек поразен е по-голям сред хората, които работят, играят, движат се или стоят на открито по време на гръмотевична буря.
Бъдете изключително предпазливи на следните места:
- Спортни терени и открити площадки - басейни и езера.
- Места в близост до електрически линии, въздушни кабели, животински изпражнения, мрежи, железопътни релси и простори за дрехи.
- Самотни дървета и метални кули (комуникационни, на линии с високо налягане, за отверстие и др.).
Ако трябва да останете на място с висок риск от мълнии:
- Потърсете ниски зони/места за подслоняване. Ако трябва да избирате между склон или подножие на хълм, останете в подножието.
- Потърсете зони с дървета, но избягвайте изолирани дървета.

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна