IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
13:47 | 5 август 2014
Обновен: 08:53 | 19 април 2024

Наводнението в Мизия взе втора жертва

Наводнението в Мизия взе втора жертва

По материала работи: Златина Добрева
Наводнението в Мизия взе втора жертва

Има втора жертва на наводнението в Мизия - самотно живеещ 56-годишен мъж. Новината потвърди за БТА директорът на Областна дирекция на МВР във Враца Иван Кирилов.
Мъжът участвал дори в спасяването на съседите си и извеждането им с лодка в нощта, когато придошлата река Скът заля Мизия, но не се качил в лодката, а казал че сам ще се оправи. За втората жертва е уведомена Окръжната прокуратура във Враца и е започнато досъдебно производство, съобщи прокурор Силвия Миленкова.
Досега беше потвърдена смъртта на един човек - 63-годишен мъж.
Два дни след като приливна вълна заля града, Районната прокуратура в Оряхово се е самосезирала за наводнението в Мизия. След предварителна полицейска проверка днес има образувано досъдебно производство за причиняване на наводнение по непредпазливост.
Остава бедственото положение в град Мизия, а в близкото село Крушовица започва отводняване.
През нощта нивото на река Скът е спаднало с 20 сантиметра, съобщи комисар Иван Кирилов, директор на врачанската полиция. Все още обаче град Мизия е наводнен. Жандармерията охранява срещу мародери в наводнените квартали. Формиран е и отряд от доброволци - местни жители, които помагат на силите на реда.
В наводнените квартали в Мизия водата се оттича бавно, въпреки че нивото на река Скът спада значително. В бедстващия район има улици, къщи и дворове, в които водният стълб е над 1 метър. На други места се е отдръпнала изцяло. Калната вода носи боклуци, покъщнина, тела на удавени животни.
Няма потвърден нито един от сигналите за мародерства, посочи комисар Кирилов.
И днес спасителните екипи продължават първоначалния оглед за пораженията от бедствието. Социални работници работят на място с пострадалите за попълване на молби за еднократна финансова помощ от социалното министерство. В града от Българския червен кръст са организирани четири пункта за раздаване на минерална вода, суха храна и одеяла.
77-годишният дядо Данчо разказва пред БНР, че заедно със съпругата си е прекарал 12 часа на стол върху масата в кухнята, преди двамата да бъдат евакуирани. Голяма част от животните им са удавени, пише dnes.bg.
Водата в Мизия започва да спада, но процесът е бавен, съобщи подполковник Бисер Пукалски, който ръководи екипа на Военно-медицинската академия в Мизия. Лекарите са улеснени от партньорството с кмета, който също е медик и имат подходящи условия за работа.
На място е и екип психолози от ВМА. Няма течаща вода, хората се снабдяват с бутилки минерална вода от БЧК, а от днес работят и две водоноски. Eлектричеството е пуснато.

Коментари

Новини Варна