IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
07:54 | 7 август 2014
Обновен: 08:55 | 19 април 2024

Шофьорите на линейки ще минат курс за бърза помощ

Шофьорите на линейки ще минат курс за бърза помощ

По материала работи: Златина Добрева
Шофьорите на линейки ще минат курс за бърза помощ

Шофьорите на линейки ще преминат обучение за оказване на бърза помощ през есента, съобщи д-р Александър Златанов, временно изпълняващ длъжността директор на Центъра за Спешна медицинска помощ – София, по БНТ.
Според него тази мярка се налага, за да могат и те да помагат на лекарите при нужда, а и работата ще стане по-ефективна.
Промените в спешната помощ в София вече се реализират, макар че парите са недостатъчни, каза още шефът на спешния център.
Той е получил уверение от столичния кмет Йорданка Фандъкова, че общината е готова да отпусне средства, ако реформата доведе до по-качествено здравеопазване в столицата.
Спешна помощ обаче продължава да отговаря на някои сигнали, които не са спешни. Златанов отбеляза, че по телефона не може да се прецени дали един случай е спешен, или не.
За да се подобри положението в Спешна помощ, д-р Златанов предложи и някои идеи.
Трябва да разделим и създадем кабинети за неотложна помощ, има база и лекари, те ще могат да работят, ще са извън практиката на личните лекари, ще работят по часово, а заплатата им може да достигне 2000 лева, каза директорът на Центъра за Спешна медицинска помощ.
Имаме 5 такива оборудвани кабинета, трябва да ни помогне и Общината, допълни той. Според него тези кабинети трябва да бъдат разположени в 5 района на София. Тази идея предстои да бъде обсъдена, за да стане ясно дали ще се реализира.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна