IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
18:21 | 11 август 2014
Обновен: 08:59 | 19 април 2024

Близнашки: Нямаме намерение да разгромим предходните управляващи!

Близнашки: Нямаме намерение да разгромим предходните управляващи!

По материала работи: Юлиян Атанасов
Близнашки: Нямаме намерение да разгромим предходните управляващи!



"Нека да са спокойни хората от левицата, ние нямаме намерение да разгромим предходните управляващи. Важно е да се изясни цялостната картина на нещата“, обяви служебният премиер проф. Георги Близнашки в интервю пред БНТ, цитиран от dnes.bg.
"За нас е важно да се изясни общата картина, защото, както подчертах, наблюдават се кризисни явления в редица сфери на обществения живот – и в икономиката, и във финансите, и в здравеопазването, и в екологията. По всички тези въпроси ние сме длъжни да изясним истинската картина на нещата. За нас са важни фактите.
Ще оставим на политическите партии да се произнасят, да дават оценките в хода на предизборната кампания. Така, че нека всички бъдат спокойни, ние няма грубо да се намесим в политическия живот. За нас е важно да изясним реалната картина, а тя е доста лоша“, посочи служебният премиер.
По думите му всички министри от кабинета му извършват преглед на състоянието на своите министерства, като според Близнашки положението с финансите е „доста сериозно“, защото „бюджетният дефицит расте нагоре“.
"Има едни неблагоприятни тенденции, които ние се надяваме, че ще успеем така или иначе да пресечем, но неприятният факт е, че бюджетите на редица администрации бяха орязани на два пъти, с по пет процента", посочи още премиерът.
"Истината беше казана от заминалото си правителство с половин уста и не се стигна за съжаление до така очакваната актуализация на бюджета“, посочи Близнашки. Според него предшественикът му Пламен Орешарски не е бил достатъчно настоятелен в своята позиция за актуализацията на бюджета.
"Той формулира една теза, че актуализацията не е необходима, но би дала една сигурност на държавата. Според мен, той трябваше много по-категорично да заяви, че тя е необходима, за да има сигурност в държавата. В този смисъл ние сме поставени в една много тежка ситуация и ще трябва пренасочване на разходи от едни програми в други, за да можем да възстановим плащанията по европейски фондове, за да можем да привлечем така необходимите за държавата нови средства", отчете служебният премиер.
По думите му най-доброто в тази ситуация е новината от Брюксел по Споразумението за партньорство 2014-2020 г. "Знаете, става дума за огромни средства – над 10 млрд. евро плюс 5 млрд. и 300 хил. евро по Европейската програма за гарантиране на земеделските производители. Всичко това дава един добър хоризонт, една добра надежда за по-добро бъдеще. Така или иначе, ако се придържаме към европейските правила, в името на които, в крайна сметка, ние дойдохме на власт, ще имаме надеждата, че ще наблюдаваме един устойчив икономически растеж и рязко повишаване на жизненото равнище в страната през следващите години", допълни служебният премиер.
Той бе категоричен, че правителството му ще подготви необходимата актуализация на бюджета, защото тя е неизбежна. "По-добре е да има едни основни положения, които да послужат на следващото правителство. А и по останалите приоритети в сферата на законодателството ние ще извършим една предварителна дейност, за да може следващото Народно събрание да започне своята дейност с конкретни инициативи", посочи Близнашки.
Според него има неща, които не търпят отлагане, независимо че става въпрос за едно служебно правителство. "То дължи на страната една добра администрация, а това предполага тези стъпки, за които говорим", заяви Георги Близнашки.
Служебният премиер посочи, че не гледа на своя кабинет като политически оцветен. "Действително аз идвам от лявата страна на политическия спектър, но моите министри са преди всичко млади хора с изключителна експертиза", категоричен бе Близнашки и продължи:
"Аз не мисля, че те могат да бъдат характеризирани като леви или десни. Мисля, че става дума за едно общонационално усилие в днешната ситуация, която действително поражда доста тревоги в нашето общество. Ако успеем да се справим с нашите добри намерения и постигнем това, което сме набелязали – мисля, че това ще бъде значителна стъпка напред".

Коментари

Новини Варна