IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
10:29 | 2 септември 2015
Обновен: 12:01 | 23 април 2024

За 2015 г. минималното дневно обезщетение за безработица е 7,20 лева

Парите се изплащат от 4 до 12 месеца според осигурителния стаж

По материала работи: Ставри Таргов
За 2015 г. минималното дневно обезщетение за безработица е 7,20 лева

Активният летен туристически сезон е към края си и много от заетите в него ще бъдат освободени и насочени към  бюрата по труда. Ето какви са техните права.

Право на парично обезщетение

за безработица имат хората, за които са внесени или дължими осигурителни  вноски  във  фонд  "Безработица"  най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
1. Имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;
2. Не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или пенсия за ранно пенсиониране в Република България, или пенсия за старост в друга държава;
3. Не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по Кодекса за социално осигуряване или законодателството на друга държава.
За придобиване право на парично обезщетение се зачита и времето:
1. на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;
2. на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за бременност и раждане, както и отпуска при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст;
3. на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година;
4. зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна.

Какви документи са необходими

Паричното обезщетение за безработица, придобито по условията на чл. 54а , ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, се отпуска въз основа на заявление по образец - Приложение No1 към Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, към което се прилагат:
*акт за прекратяване на правоотношението;
*документи, удостоверяващи общ и/или служебен трудов стаж, и/или осигурителен стаж,  и/или  стаж,  зачетен  на  основание  на  международен  договор  в  областта  на социалното осигуряване, по който Република България е страна;
*документ за самоличност (за справка).
Въз основа на кои данни се отпускат и изчисляват средствата?

Отпускането, изчисляването,  изменянето,  отказването, спирането, прекратяването, възобновяването  и възстановяването на паричните  обезщетения  за  безработица  се извършват въз основа на данните за осигурителния доход, осигурителните вноски за държавното  обществено  осигуряване, Учителския  пенсионен  фонд,  здравното осигуряване, допълнителното задължително пенсионно осигуряване, вноските за фонд "Гарантирани  вземания  на  работниците  и  служителите" и дните в осигуряване  на осигурените,  които осигурителите, осигурителните  каси,  самоосигуряващите  се и работодателите периодично представят в Националната агенция за приходите и данните, декларирани в подадените от кандидатите документи за отпускане на паричните обезщетения.

В какви срокове се изплащат?

Обезщетенията се изплащат от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако:
1.заявлението е подадено в тримесечен срок от тази дата;
2. човекът се е регистрирал като безработен в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата.
Ако заявлението е подадено по неуважителни причини след изтичането на тримесечния
срок,  паричното  обезщетение  се  изплаща  от  датата  на  заявлението  за  определения период, намален със закъснението.
Ако заявлението е подадено в 3-месечен срок, а регистрацията като безработeн в Агенцията по заетостта е направена след изтичане на срока от 7 работни дни по неуважителни причини, паричното обезщетение се изплаща от датата на регистрацията за определения  период, намален със закъснението.

Какъв е размерът?

Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица.
Месечният размер  на  паричното обезщетение  за  безработица се определя, като полученият по описания по-горе ред дневен размер се умножи по броя на работните дни в месеца, за който се отнася.
Минималният дневен размер на обезщетението за безработица се определя ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. За 2015 г. то е 7,20 лв.
Безработните, придобили право на парично обезщетение за безработица преди изтичането на 3 години от предходно упражняване на правото на такова обезщетение, получават минималния размер на обезщетението за срок от 4 месеца.
Хората, наети на работа на непълно работно време в срока за изплащане на паричното обезщетение и получаващи възнаграждение, по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, имат право на обезщетение за безработица в размер 50 на сто от полагащото им се парично обезщетение за оставащия период на изплащането.
Когато в периода от 24-те календарни месеца, от който се определя среднодневното възнаграждение или среднодневният осигурителен доход, се включва време, което се зачита за осигурителен стаж, без да се дължат осигурителни вноски, или през което човекът не е осигурен за безработица, при определяне на осигурителния доход се вземат съответно:
1.за времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, на неплатен отпуск за временна неработоспособност и за бременност и раждане и на неплатен отпуск до 30 работни  дни  през  една  календарна  година – среднодневната  минимална  работна заплата, установена за страната за съответния период;
2.за времето на платен отпуск за временна неработоспособност и за бременност и раждане, както и отпуск при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст –доходът, от който е определено паричното обезщетение по правоотношенията, по които човек е осигурен за безработица;
3.за времето, зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на
основание  международен  договор, по който  Република  България  е страна - среднодневната минимална работна заплата, установена за страната за съответния период;
4. за  времето,  през  което човек не  е осигурен  за  безработица - среднодневната минимална работна заплата, установена за страната за съответния период.

Какви са сроковете за изплащане

Продължителността на изплащане на паричните обезщетения за безработица е според продължителността на осигурителния стаж.
За осигурителен стаж при определяне периода за изплащане на обезщетение се зачита трудовият стаж до 1 януари 2002 г. по Кодекса на труда или по специални закони и времето след тази дата, през което хората са осигурени за безработица след
1 януари 2002 г.
При стаж до 3 г. обезщетението се получава 4 месеца, от 3 до 5 г. – 6 месеца, от 5 до 10 г. – 8 месеца, от 10 до 15 г. – 9 месеца, от 15 до 20 г. – 10 месеца, от 20 до 25 г. - 11 месеца, над 25 г. – 12 месеца.

Как се превеждат парите?

Паричните обезщетения за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, следващ този, за който се дължат.
Изплащат се от Националния осигурителен  институт на правоимащите по декларирана от тях лична разплащателна или спестовна безсрочна банкова сметка. НОИ превежда на всяка банка до 15-о число на месеца общата сума на паричните обезщетения за всички правоимащи, които банката разпределя по съответните сметки.
При промяна на банковата сметка в срок до 7 работни дни безработният подава нова декларация по образец съгласно Приложение No 4, съобщават от НОИ.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна