IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
07:40 | 9 септември 2014
Обновен: 16:06 | 24 февруари 2024

Работодателите ще наемат по-малко персонал в края на годината

Работодателите ще наемат по-малко персонал в края на годината

По материала работи: Златина Добрева
Работодателите ще наемат по-малко персонал в края на годината

Работодателите в България значително ще намалят темповете на наемане на персонал през последното тримесечие на годината, сочат резултатите от най-новото изследване на Менпауър за заетостта.
В сравнение с периода юли-септември прогнозите за наемане на персонал бележат значителен спад, но са сравнително стабилни на годишна база с нетна прогноза за заетостта от +3% - с 11 процентни пункта по-малко спрямо периода юли-септември и с 1 процентен пункт по-малко спрямо последните три месеца на миналата година. Голяма част от спада има сезонен характер, най-вече в хотелиерството и ресторантьорството, тъй като активният летен туристически сезон приключва.
От всички 750 работодатели, които са участвали в проучването, 13 на сто твърдят, че възнамеряват да наемат служители в периода от октомври до края на декември, докато 10 на сто планират да намалят персонала си. Останалите възнамеряват да останат със същия персонал до края на годината, което сигнализира за общо ниво на стабилност на пазара на труда в България, посочват от компанията.
Най-активни в наемането на кадри са работодателите в региона на София, следвани от фирмите в Пловдив и Варна. В Русе и Бургас работодателите по-скоро се готвят да съкращават персонал през следващото тримесечие.
Най-оптимистично настроени в прогнозите си за наемане на нов персонал са по-големите компании, следвани от средните и малките. Нови кадри през последното тримесечие се очаква да се търсят най-вече в секторите финанси, застраховане, недвижими имоти, транспорт, складове и комуникации.
„Въпреки спада в прогнозите във всички региони, плановете за наемане продължават да бъдат сравнително позитивни. През третото тримесечие се наблюдава раздвижване сред чуждестранните компании в България. Независимо от икономическите трудности, страната остава предпочитана дестинация за чужди инвестиции и позициониране на бизнес”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.
Интерес към България има и от чуждестранни компании, които възнамеряват да отварят нови заводи. Отделно Василева изтъква и действието на различни програми, които подпомагат заетостта.
„Оптимистично погледнато, България ще усвоява пари от Европейския съюз на стойност около 10 млрд. евро за период 2014 г. – 2020. Голяма част от тази сума ще помогне за борба с безработицата, като над 50 милиона евро ще бъдат вложени за борбата с младежката безработица и ще допринесат за висока конкурентоспособност. Проблемът за работодателите е, че не могат да намерят достатъчно квалифицирани кадри, а програми като тези дават възможност на младите безработни да успеят да натрупат професионален опит, който ще им послужи в намирането на подходяща работа", посочва Надя Василева.
Според нея не се обръща сериозно внимание на по-възрастното безработно население в работоспособна възраст, което допринася за проблемите с намиране на подходящите кадри от страна на компаниите.
investor.bg

Коментари

Новини Варна