IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
19:37 | 20 юни 2016
Обновен: 00:18 | 6 май 2024

Сребърни монети на цар Иван Александър намериха на Перперикон

Разкопките ще продължат до средата на септември

По материала работи: Слав Велев
Сребърни монети на цар Иван Александър намериха на Перперикон

Две сребърни монети на Иван Александър са намерили археолози на Перперикон. Това е станало по време на разчистването на скалния град миналата седмица, съобщи проф. Николай Овчаров.

Той поясни, че в района на Велико Търново има много такива монети, но са рядкост за южните части на страната ни.

„Находката ни препраща към 1343 година, когато Перперикон е превзет за няколко месеца и там има български гарнизон.

Монетите са в много добро състояние и се предполага, че са били специално изпратени като заплати на гарнизона“, коментира проф. Овчаров.

Вече започнаха разкопките на скалния град, които се провеждат за 17-а поредна година. Те ще продължат до средата на септември, като учените ще трябва да намерят северната порта и да приключат с акропола. След това археолозите планират да започнат работа по южното предградие. Предполага се, че това ще отнеме още поне десет години работа. До момента там са открити две гробници. Съвсем скоро ще бъдат издадени и няколко тома, посветени на архитектурата на Акропола и откритите над 6000 монети и над 100 оловни печати от византийския период.

За разкопките на Перперикон това лято са предвидени 220 000 лева, осигурени от националния бюджет, като учените разчитат и на помощта на община Кърджали.

 

В тази връзка проф. Овчаров припомни, че само за миналата година обектът е бил посетен от около 250 000 души, а от такси са събрани близо 200 000 лева.

 

Освен разкопките на скалния град, предстои и голяма кампания по консервация и реставрация на Перперикон. Проектът е по норвежка програма и е на стойност 1,5 млн. лв. Трябва да бъде реализиран до края на годината. Ще бъдат консервирани 20 големи сгради от античния и средновековния период, а крепостната стена ще бъде вдигната на височина от няколко метра. Кулата също ще бъде преобразена.

 

Паралелно с това ще се провеждат и разкопки на Мисионис край Търговище, като работата там ще е за трета поредна година. Най-интересната находка досега там е на рухнала кула, под която е намерен скелет с монети на султан Мурад. 

 

 До края на годината ще бъде направен макет на манастира на Паисий Хилендарски, подобен на първия образователен културно-исторически парк „България – на длан, макети и на открито” на режисьора Съни Сънински. Това стана ясно днес от археолога проф. Николай Овчаров. Той поясни обаче, че работата по проекта е все още в начален етап.

„Все още се обмисля дали този макет да е част от сегашната изложба или отделен. Ако се направи отделно, ще е първият от подобни макети, направен изцяло от трайни материали“, допълни проф. Овчаров. Според него децата ще се любуват на парка, но и ще научат интересни факти от историята ни.

monitor.bg

Коментари

Новини Варна